Annons
Nyheter

Potatisen riskerar ruttna bort

De extremt stora regnmängderna i södra Sverige riskerar nu att dränka potatisskördarna. Blötan och de vattensjuka markerna hotar också rapsen och delar av veteskördarna.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2007

– Det här är inte kul. Det var ju inte torrt innan heller och efter den senaste tidens regnande kommer vi inte ut och kan plocka färskpotatisen, säger Ingvar Andersson på Sydkusten Potatis i Skivarp.

De skånska bönderna ser med fasa på den senaste tidens regnande. Det finns inte många odlingar som trivs i de marker som fått emot enorma mängder regn på kort tid. För de skånska potatisodlarna ska det helst inte komma mer regn nu. Potatisen är en riktig knöl när det gäller blötan. I de sänkor där vattnet står högt över knölarna riskerar potatisen att ruttna. Bland annat beroende på syrebrist. Dessutom fordas mögel i det varma och fuktiga vädret. Eftersom marken inte bär några tyngre maskiner kommer odlarna inte ut för att bekämpa bladmöglet som därför riskerar att angripa den potatis som inte redan dränkts i skyfallet.

Annons

– Det kan i så fall få långsiktiga följder för vinterpotatisen, säger Ingvar Andersson.

Det är dock inte bara potatisodlarna som följer väderprognoserna med stort intresse. Även bet- och spannmålsodlarna ser med oro på de regntunga molnen. Stora områden i Skåne har drabbats av regnandet. Kraften i regnet har gjort att flera vetefälten på Söderslätt lagt sig ner. Det samma gäller korn och raps. Delar av fälten kommer sannolikt att resa sig igen, men för att de ska inträffa krävs uppehållsväder. I annat fall ökar svårigheterna att skörda fälten.

– Det är ingen katastrof än. Men det är ett besvärligt läge och vi behöver ett värdeskrifte så att det kan rätta till sig, säger Åsa Odell, ordförande för LRF i Skåne.

De senaste åren har bjudit på extrema väderfållanden för de skånska bönderna med kyla, torka, och väta. Åsa Odell konstaterar att både politiker och lantbrukare nu på allvar måste sätta sig ner och fundera på hur utsattheten kan minska. Det betyder, menar hon, att det också handlar om mer forskning och utveckling för att till exempel hitta mer resistenta arter.

– Man kan ju se skillnaden på olika sorters vete. Vissa lägger sig lättare än andra och vi behöver sorter som kan utstå lite mer, säger hon.

Enligt SMHI fortsätter det ostadiga vädret i hela landet, men i början av nästa vecka kan Götaland räknar med ett stabilare väder. Åtminstone tillfälligt.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons