Annons
Nyheter

Protester mot Vellinge kommun

Under dagen ska de runt 30 flyktingbarnen flytta in i det omstridda boendet i Hököpinge i Vellinge kommun som sedan flera år säger nej till att ta emot flyktingar.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009
Foto: 

Facebook-gruppen Vi som skäms över Vellinges flyktingpolitik uppmanade sina medlemmar att skicka protesterande mejl till kommunen prick klockan 12 i dag.

"Vi ska inte crasha deras server, vi ska bara irritera dem extremt mycket", lyder uppropet.

Annons

Bland mejl som strömmat in till Vellinge kommun under dagen finns mest protester mot flyktingpolitiken, men också positiva reaktioner, rapporterar SVT:s Sydnytt som tagit del av mejlboxen.

"Bra att ni säger ifrån", "Bravo! Stå på er, Vellinge är ett föredöme, om ändå ert civilkurage fanns i andra kommuner" och "Vi vill inte ha muslimer från varken Afghanistan eller Somalia i vårt område", är några exempel.

Boendet ska drivas av Malmö stad och protesterna bland Vellingebor har varit hätska. Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) har sagt att han känner sig överkörd och vill undersöka hur kommunen kan stoppa boendet. En idé var via en brandinspektion som skulle visa att boendet inte var brandsäkert. Några brister har hittills inte hittats, säger Jonas Morian, informationschef på företaget Attendo Care, som står för boendet på Malmös uppdrag.

- Vi som företag kan inte gärna lägga oss i politiken, men en del uttalanden från inte minst kommunpolitiker i Vellinge, låter väldigt märkliga. Malmö har haft en tuff belastning av ensamkommande flyktingbarn den senaste tiden, barnen har tvingats bo på hotell, alla boenden är fullbelagda, säger Morian.

- Vi hittade boenden även i Svedala och Svalöv där det också fanns en del misstänksamhet och oro, men det lade sig efter informationsmöten. I Vellinge är det en helt annan attityd och det tycker vi är väldigt olyckligt, säger han.

Boendet är ett så kallat transitboende där tanken är att barnen ska stanna några veckor innan de slussas ut till kommuner.

- Det lär inte bli Vellinge då, säger Jonas Morian.

De 30 barnen som kommer till Hököpinge är alla pojkar och under 18 år. De kommer från Afghanistan och Somalia.

Migrationsminister Tobias Billström skriver i en debattartikel i Aftonbladet i dag att Vellinge måsta ta sitt ansvar:

"Mottagandet av ensamkommande barn i Sverige är en kommunal angelägenhet vare sig Vellinge vill det eller inte", skriver ministern.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons