Annons
Nyheter

Regeringen utreder laglig nedladdning

Regeringen vill öka den lagliga nedladdningen av exempelvis musik och film från internet.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2006

En särskild utredare får nu i uppdrag se över hur det ska bli lättare att både ladda ner och att betala för det man hämtar hem, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Justitieminister Thomas Bodström säger att han inte tror på skatter och bredbandsavgifter i det här fallet.

Annons

– Jag tror i stället att man ska utveckla den här marknaden och att man ska främja folk att ladda ner, fast det ska ske lagligt och man ska betala till de artister och författare som har rätt att få betalt som alla andra, säger han till Ekot.

Regeringen vill inte rucka på det allmänna förbudet för datoranvändare att ladda hem till musik och film.

Utredarens förslag ska redovisas under nästa år.

I slutet av maj gjorde polisen ett tillslag mot webbhotell i Stockholm, Västmanland och Västra Götaland i avsikt att stänga en av världens största söktjänster för fildelning av musik, film, spel och program – The Pirate Bay. Åtskilliga datorer beslagtogs och polisen grep och förhörde tre yngre män som misstänktes för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brottet.

Razzian fick beröm från amerikanska branschorganisationer men även kritik från flera håll. Bland annat anklagades regeringen för att, efter påstötningar från USA, ha utövat påtryckningar på polis och åklagare för att agera mot fildelarna. Anklagelserna tillbakavisades av regeringen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons