Annons
Nyheter

Region Skåne vill stoppa rättsprocess

Den segdragna tvisten mellan Skånes Valförbund med Carl P Herslow och Harry Franzén och Region Skåne om partistöd för den gångna mandatperioden rullar på parallellt i tingsrätten i Kristianstad och regeringsrätten i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2003

På tisdagen begärde Region Skåne att tingsrätten avvisar Skånes Valförbunds stämning, eller åtminstone förklarar målet vilande i väntan på utslaget i regeringsrätten. Det får nämligen, enligt regionjurist Jerker Alm, avgörande betydelse för målet i tingsrätten. Om regeringsrätten går på regionens linje faller grunden för processen i tingsrätten. Region Skåne vann i länsrätten, men förlorade i kammarrätten och har överklagat till regeringsrätten. Om kammarrättens dom däremot står sig innebär det att Herslow och Franzén är berättigade till partistöd. Då kommer regionen, enligt Jerker Alm, att på nytt besluta i frågan om partistöd till Skånes Valförbund för åren 2001 och 2002. Tingsrättens besked om eventuell avvisning eller vilandeförklaring väntas inom kort, medan utslaget i regeringsrätten kan dra ut på tiden. Region Skåne beslutade efter splittringen av Skånes Väl i maj 2000 att betala ut hela partistödet för sex mandat i regionfullmäktige till nybildade Valförbundet för Skånes Väl. Carl P Herslow och Harry Franzén i Skånes Valförbund menar dock att de haft rätt till partistöd för sina två mandat i regionfullmäktige. Det rör sig om miljonbelopp. ¨Vid valet i höstas röstades såväl Skånes Väl som Herslow och Franzén ut ur regionfullmäktige. Kristianstads tingsrätt har två gånger tidigare avvisat Skånes Valförbunds stämning mot Region Skåne. Båda gångerna har hovrätten dock skickat tillbaks målet till tingsrätten. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons