Annons
Nyheter

Regionen ger upp försök stoppa mål

Region Skåne drog på onsdagen tillbaks kravet att Kristianstads tingsrätta ska avvisa och därmed stoppa den stämning som Skånes Valförbund lämnat in. Skånes Valförbund kräver partistöd för två mandat i regionfullmäktige under den förra mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2003

Regionen står däremot kvar vid yrkandet att ärendet i tingsrätten ska vila i väntan på ett besked om Regeringsrätten tar upp det mål som Skånes Valförbund driver parallellt där. Regionjurist Jerker Alm framhåller att utgången i den processen "har direkt bäring" på målet i tingsrätten och att det därför är klokt att invänta den. Om Regeringsrätten beviljar prövningstillstånd och därefter dömer till regionens fördel faller nämligen hela grunden för Skånes Valförbunds stämning i tingsrätten. Om regeringsrätten däremot ger Skånes Valförbund rätt innebär det att Herslow och Franzén är berättigade till partistöd. Då kommer regionen, enligt regionjurist Jerker Alm, att på nytt besluta i frågan om partistöd. Region Skåne vann i länsrätten och förlorade i kammarrätten. Rättsläget är oklart och utgången därmed oviss. Carl P Herslow skärpte i sin senaste inlaga till tingsrätten tonen i den segdragna processen genom att fördubbla kravet och begära omkring 800000 kronor i ersättning, utöver det kontanta partistödet på 835000 kronor. Region Skåne beslutade efter splittringen av Skånes Väl i maj 2000 att betala ut hela partistödet för sex mandat i regionfullmäktige till nybildade Valförbundet för Skånes Väl. Herslow och Franzén menar dock att de haft rätt till partistöd för sina två mandat. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons