Annons
Nyheter

Regionrådens reseersättning beskattas

Regionråden kan inte få samma regler som riksdagsledamöterna vad gäller reseersättningar. Deras resor från bostaden till Skånehuset i Kristianstad är privata resor och den ersättning som de får för resorna ska beskattas.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2002

Det slår länsrätten fast i en dom och avslår därmed Region Skånes överklagande. Region Skåne vill att regionrådens bostad ska räknas som deras arbetsplats, på samma sätt som för riksdagsmännen, eftersom de har många möten i olika delar av Skåne. På så vis räknas regionrådens resor till Skånehuset i Kristianstad som tjänsteresor och ingen skatt dras från reseersättningen. Skattemyndigheten räknar däremot Skånehuset som regionrådens arbetsplats. Därför anser de att reseersättningen från bostaden till Kristianstad ska beskattas och har beslutat att Region Skåne måste betala ytterligare arbetsgivaravgifter för 1999 (34000 kronor) och 2 000 (46 000 kronor). Region Skåne överklagade, men förlorade i länsrätten. - Jag är inte så överraskad, men eftersom det är en så principiellt viktig fråga är det viktigt att driva ärendet så långt som möjligt, säger regionrådet Henrik Hammar (m) till Kristianstadsbladet. Det finns inget beslut än om att överklaga ärendet vidare till kammarrätten, men Henrik Hammar utgår från att det blir så eftersom det är en principfråga. Han reagerar över att länsrätten skiljer på de förtroendevalda som arbetar deltid i Region Skåne och de som arbetar heltid, det vill säga regionråden. Länsrätten anser att reseersättningen till deltidspolitiker inte behöver beskattas, men däremot ersättningen till heltidspolitiker. - Syftet med regionfullmäktiges beslut är att alla behandlas lika, säger Henrik Hammar. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons