Annons
Nyheter

Rötan sprider sig i Trelleborgen

Trelleborgen fortsätter att ruttna. Mögelsvampar syns tydligt vid foten av de "träller", som står uppställda längs byggnaden.
Nyheter • Publicerad 8 november 2002

Drygt två år har gått sedan det uppdagades att Trelleborgen angripits av röta. Men ännu har inget gjorts åt problemet. - Vi vill avvakta med renoveringen av byggnaden tills vi vet mer om vad som egentligen är orsaken till varför den ruttnar, säger förre museichefen Ulla Ahnfelt, som numera arbetar med att ge Trelleborgen en ansiktslyftning. Det var i slutet av augusti som det uppdagades att Trelleborgens kondition var dålig. Behovet av renovering för att rädda byggnaden var stort. Dåvarande fastighetschefen som hade ansvar för byggnaden konstaterade att en genomgripande undersökning med sanering som påföljd var nödvändig. Holmgren slutade sin tjänst samma år och ansvaret lades hos kommunstyrelsen. Ulla Ahnfelt har uppdraget att ta hand om riktlinjer för Trelleborgen. Hon pekar på att det är kostsamt att göra vid byggnaden men att det måste göras. Annars riskerar Trelleborgen bli i ett ännu sämre skick. Enligt Ahnfelt är det en serie olyckliga omständigheter som gjort att träet på Trelleborgen är angripen av mögelsvampar. Hon säger att det är viktigt att stockarna dräneras och att det skapas en ny konstruktion, allt för att förhindra att mögelsvamparna sprider sig. - Exakt vad som orsakat rötan är jag inte säker på, möjligen kan det vara den sura nederbörden som ligger bakom. Vi vet inte hur den ursprungliga borgen försvann. Det kan inte uteslutas att den en gång i tiden faktiskt kan ha ruttnat bort, fortsätter hon. Ulla Ahnfelt tycker själv att borgbyggnaden ser illa ut: - Träet har krympt och behöver göras vid. Det är bråttom, vi behöver agera snabbt så att borgen inte förfaller säger hon. Trelleborgs kommun har nu förvärvat den mark, cirka 11 000 kvadratmeter, som ägts av Riksbyggen i områdets nordvästra hörn. Detta innebär att kommunens borgområde är drygt 26 000 kvadratmeter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons