Annons
Nyheter

S planerar att riva upp borgerliga beslut

På måndag sammanträder regionstyrelsen. På dagordningen finns ett antal borgerliga beslut som nya majoriteten tänker riva upp. Socialdemokraterna lovade redan i valet att riva upp sjukhusbolagen, om de får möjlighet. Det är en av punkterna på måndag.
Nyheter • Publicerad 8 november 2002

Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) ifrågasätter inte engagemanget bakom bolagen, vare sig från ledning, styrelse eller medarbetare. Samtidigt kan han inte blunda för att kostnaderna ökat kraftigt, bland annat beroende på att produktionen ökat. Region Skåne har inte pengar att betala den ökade produktionen med. För att få kontroll över situationen anser Uno Aldegren att sjukhusen i egen regi måste ha gemensamma styrformer, med tydligt ansvar för politikerna. Han påminner också om den domstolsprocess som pågår, där sjukhusdriften ifrågasätts rent juridiskt. Nya majoriteten har för avsikt att ge regiondirektören uppdraget att omedelbart börja förbereda en överföring av sjukhusbolagen till förvaltning igen. Uno Aldegren räknar med att det är klart till årsskiftet. Verksamheterna ska inte direkt påverkas, och han anser att det är viktigt att positiva erfarenheter från bolagstiden tas tillvara, som själva organisationen och medarbetarnas engagemang. Vid styrelsemötet har majoriteten också för avsikt att upphäva borgarnas konkurrensprogram, och upphäva beslut som rör samarbete med företag ägda av personal i Region Skåne, underförstått Vårdpartner AB, som ville hyra in sig på sjukhuset i Ängelholm och ge vård när sjukhuset inte används för annat. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons