Annons
Nyheter

Så undviker du magsjuka i sommar

Picknick i gröngräset hör sommaren till – men kan ge dålig eftersmak. Djur och natur är några av smitthärdarna bakom sommarens magsjuka.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2014
Nya vanor. Under sommaren ändrar vi våra vanor och tillsammans med det varma vädret leder det till att allt fler blir magsjuka.
Nya vanor. Under sommaren ändrar vi våra vanor och tillsammans med det varma vädret leder det till att allt fler blir magsjuka.Foto: Foto: LEIF R JANSSON / TT

Bakterier som salmonella, ehec, campylobacter och yersinia orsakar magsjuka hos tiotusentals svenskar varje år och värst är det på sommaren. Anledningen till att vi drabbas mer av magsjuka då, förutom att bakterier trivs bättre i värme, är för att vi ändrar vårt beteende under sommarledigheten. Enligt Folkhälsomyndigheten tillbringar vi mer tid utomhus när vi grillar, har picknick i parken eller på stranden – och vi har större kontakt med djur vilket utsätter oss mer för bakterier.

Ingen picknick i hagen

Annons

– Det finns en del smittor som kan föras över från djur till människor så det är viktigt att tvätta händerna efter man har varit i kontakt med djur. Och ät inte picknick i hagarna, säger Åsa Björndahl, biosäkerhetsansvarig på Folkhälsomyndigheten.

De 12 000 fall per år som Folkhälsomyndigheten får vetskap om är bara de fall där läkare har haft rapporteringskrav och eftersom många inte uppsöker läkarvård drar myndigheten slutsatsen att antalet smittade är mycket större.

– Det är endast de personer som uppsöker läkare som vi får reda på, säger Åsa Björndahl.

INTERNAL INTERNAL
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons