Annons
Nyheter

Samarbete för barnens skull

Vålds- och sexbrott mot barn i södra Skåne har fördubblats sedan 2007. För att samordna resurserna och möta ökningen samarbetar kommunerna i en samrådsgrupp.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009
Poliserna Eva Glembro och Kicki Ludvigsen visar sitt videoförhörsrum för barn. "Bandade förhör har ett lägre bevisvärde än om man är på plats i rätten, därför måste allt bli rätt", säger Eva Glembro. Bild: Mark Hanlon
Poliserna Eva Glembro och Kicki Ludvigsen visar sitt videoförhörsrum för barn. "Bandade förhör har ett lägre bevisvärde än om man är på plats i rätten, därför måste allt bli rätt", säger Eva Glembro. Bild: Mark HanlonFoto: 

Ystads, Skurups och Sjöbos kommuns socialtjänster, polisen och barn- och ungdomspsykiatrin lär av varandra och träffas regelbundet.

Alla myndigheter vars verksamhet på något sätt berör barn och ungdomar har en skyldighet att genast anmäla till socialnämnden om de får kännedom om att barn utsätts för brott. Så står det i socialtjänstlagen. Verkligen är inte riktigt så enkel.

Annons

– Många väljer tyvärr att inte se, säger Christina Kruse från socialtjänsten i Ystad.

– Eller så har någon gått en kurs och plötsligt ser de övergrepp överallt, säger Eva Toft från Skurups socialtjänst. Alla i gruppen är överens om att det är det bättre med en anmälan för mycket än en för lite.

– Vi vill att människor ska anmäla, helst så tidigt som möjligt. Någon gång har till exempel en förskolelärare gjort hela förundersökningen själv innan anmälan kommer in, säger Christina Kruse.

De övriga mötesdeltagarna bekräftar att många drar sig för att anmäla ärenden. De berättar att människor ofta är rädda att stöta sig med föräldrarna och att många har en väldigt negativ syn på socialtjänsten.

– Du kan vara anonym när du anmäler men i regel får vi i socialtjänsten bättre

kontakt om vi vet vem som anmält, säger Eva Toft

– Det bästa underlaget får man om den som anmäler visar lite civilkurage och säger till de berörda att man har anmält. I regel blir de berörda kanske förbannade först men inser sedan oftast själva att en kontakt behövs. Tyvärr är denna form av civilkurage väldigt ovanlig idag.

Mötesdeltagarna berättar att det idag är vanligare med en slags gränslöshet i

familjer, barnen får göra lite vad de själva vill. Till exempel sitter många barn idag själva framför datorn. Två musklick från sajter med våld och porr som mötesdeltagarna uttrycker det.

Intryck som barnen får kan leda till ett beteende som får omgivningen att reagera.

Annons

– Ett exempel är när ett barn ritade något våldsamt och en lärare slog larm endast utifrån det. Det är inte så lätt alltid. Det gäller att inte dra ut något ur sitt sammanhang utan våga se helheten, säger polisen Eva Glembro. Trots att många fortfarande inte anmäler brott så går ändå utvecklingen åt rätt håll. Myndigheterna får veta mer än innan, mötesdeltagarna berättar att det var ett större mörkertal tidigare. Det kan till viss del förklara den ökande statistiken.

– Det som tidigare fanns under ytan har kommit upp men våldet har tyvärr också ökat, berättar Eva Toft från Skurups socialtjänst. Brottsligheten mot barn har också i viss mån förändrats.

– Något som inte fanns tidigare var Internet så den typen av brottslighet mot

barn, så kallad "grooming", är ny. Det är när man kontaktar barn via Internet i sexuellt syfte. Fast innan kanske de fula gubbarna fanns mer utomhus. Nu sitter de framför datorn istället, säger polisen Eva Glembro.

Trots att samrådsgruppen funnits sedan 1986 så präglas mycket av arbetet av att få ut information till de olika myndigheterna och instanserna att man finns och hur man arbetar.

– Informationen är oerhört viktig, det kommer nya människor på nya poster. Därför måste man informera hela tiden, berättar Christina Kruse från socialtjänsten i Ystad.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons