Annons
Nyheter

Sex flygplatser till salu

Luftfartsmyndigheten LFV ska sälja sex av sina flygplatser, bland annat skånska Ängelholm, till kommuner eller andra lokala intressen, i samband med den planerade bolagiseringen nästa år.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Lågkonjunkturen har pressat LFV:s resultat kraftigt. Vinsten för årets första nio månader blev 151 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 516 miljoner kronor för motsvarande period förra året. Antalet passagerare minskade med 13 procent.

De flygplatser som säljs är Jönköping, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall, Karlstad och Ängelholm, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Annons

Samtidigt delas LFV upp i två delar. Ett bolag ska sköta flygtrafiken och ett driver de kvarvarande tio flygplatser som pekats ut av regeringen som viktiga för ett nationellt basutbud

"Flygtrafikens minskning, både vad gäller antalet passagerare och antalet starter och landningar, har påverkat LFV:s ekonomi negativt under 2009, skriver LFV:s generaldirektör Lars Rekke i ett pressmeddelande.

LFV räknar med en helårsvinst på 100 miljoner kronor.

Vinstraset är ytterligare ett argument för regeringens beslut från i våras att sälja sex flygplatser.

Kvar i det så kallade nationella basutbudet blir Göteborg/Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Stockholm/Arlanda, Stockholm/Bromma, Umeå, Visby och Åre/ Östersund.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons