Annons
Nyheter

Shell börjar jakten på naturgas i Skåne

(Ny version 16.54) Under nästa vecka startar oljejätten Shell de första undersökningarna i jakten på alunskiffer och naturgas. Under en månads tid kommer seismiska undersökningar att göras i Sjöbos, Tomelillas, Hörby och Eslövs kommuner.
Nyheter • Publicerad 4 november 2008
Under nästa vecka startar oljejätten Shell de första undersökningarna i jakten på alunskiffer och naturgas.
Under nästa vecka startar oljejätten Shell de första undersökningarna i jakten på alunskiffer och naturgas.Foto: 

- Undersökningarna går att jämföra med en lastbil på fem ton som passerar förbi. Man känner en vibration under några sekunder när mätningen genomförs, säger Martin von Arronet, informationschef på Svenska Shell.

Formellt sett står Shell Exploration bakom arbetet med att undersöka cirka åtta mil väg i de fyra kommunerna. Huvudsakligen berörs boende i Hörby, Tomelilla och Sjöbo.- Vi är positiva till Shells planer. Det är ett led i att undersöka alternativa energikällor som är miljömässigt bra. Det är viktigt med bakgrund av klimatfrågan, säger Stefan Lundgren (m), kommunalråd i Sjöbo.

Annons

Shell har fått klartecken av tillstånds- och tillsynsmyndigheten, Bergsstaten, att genomföra undersökningar i den så kallade Coloniussänkan. Sänkan sträcker diagonalt genom Skåne från länets nordvästra hörn ner till Ystads och Simrishamns kommuner och berör 20 av de skånska kommunerna.

- Någon åverkan på natur eller så handlar det inte om och vi arbetar längs med befintliga vägar. Vi kommer därefter att kunna kartlägga på vilka djup och i vilken utsträckning alunskiffret befinner sig nere i berggrunden, säger von Arronet.

Med de seismiska undersökningarna hoppas Shell få ett tvärsnitt av hela området för en kartläggning av alunskiffret och därmed också det fickor av naturgas som man hoppas kunna utvinna så småningom.

Några ytterligare seismiska undersökningar i de övriga kommunerna inom Coloniussänkan är inte aktuella för närvarande.

Shell genomför undersökningarna med hjälp av det danska bolaget Ramböll. Bolaget använder en seismisk apparat, placerad på en bil, som skapar korta vibrationer. Vibrationerna fångas därefter upp och tolkas av utrustning placerad på en lastbil. Undersökningarna går närmast att jämföra med det ekolod ett fartyg använder för att mäta djupet.

Shell räknar med att få information om var alunskiffret och de eftersökta gasfickorna är belägna. Borrningar efter bergprover kan startas tidigast sommaren 2009. von Arronet påpekar också att de borrningarna inte med automatik genomförs i samma kommuner som nu får sina marker undersökta.

- I det sammanhanget vill jag ta tillfället i akt att understryka att vi inte kommer att borra i områden som har kultur- eller naturvärden. I sådana fall tittar vi på andra områden i stället.

I Sjöbo berörs mark- och fastighetsägare i Tolångatrakten och vid Vanstad. Samtliga belägna i Sjöbo kommuns östra delar. I Tomelilla återfinns de intressanta vägavsnitten från Tågrarp i Sjöbo fram till norr om Andrarum samt Sälshög, Tranås och Smedstorp. I Hörby gäller tillståndet en väg strax söder om Långaröd i riktning mot Harlösa. I Eslöv är det sträckor i området runt Harlösa, Holmby och Löberöd.

Shell avser också att inom kort - med hjälp av flygblad - informera alla personer som kan vara berörda i de utpekade kommunerna.

Den delen i sydvästra Skåne - den så kallade Höllvikengraven i Trelleborgs och Vellinge kommuner - som Shell också visat intresse för berörs inte av de nu planerade seismiska undersökningarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons