Annons
Nyheter

Sjöbopartiet ställer till kaos

Det dröjer minst en vecka till innan Kristianstads kommun får en ny politisk ledning. Gårdagens fullmäktige avbröts efter att femklövern förlorat sitt första val efter att sjöbopartiet överraskande lagt sina röster på den socialdemokratiska kandidaten.
Nyheter • Publicerad 13 november 2002

Förslaget att ajournera sammanträdet kom efter en nästan en timma lång överläggning mellan de politiska partiernas gruppledare. Överläggningen begärdes av det avgående kommunalrådet Bo Kristiansson (s), som precis röstats in som kommunfullmäktiges ordförande istället för den som femklövern föreslagit, folkpartisten Sten Hermansson. Det var socialdemokraternas gruppledare Heléne Svensson som lanserade motkandidaten. - De partier som avser att styra Kristianstad (femklövern) har inte kunnat presentera en majoritet i kommunfullmäktige. Det har varit mycket splittring och senast igår nåddes vi av beskedet att moderaternas förra gruppledare Christer Ewe, som har en plats här, riskerar att uteslutas. Stödet är alltså oklart, och vi vill pröva det genom att föreslå Bo Kristiansson till kommunfullmäktiges ordförande. Sjöbopartiets Nils-Edvin Andersson var i centrum igår. När Heléne Svensson (s) föreslog ordförande i kommunfullmäktige la Nils-Edvin Andersson och hans partikamrater rösterna på Bo Kristiansson (s). Förstora Vid den slutna omröstningen fick Bo Kristiansson 37 röster mot Sten Hermanssons 34. Det innebär att Hermansson fick femklöverns röster, medan sjöbopartiet med sina fyra mandat valde att stödja socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. - Det här visar vad vi varnat för sedan valet, att det inte finns en majoritet i kommunfullmäktige. Jag skulle aldrig drömma om att gå fram till kommunfullmäktige utan att ha stöd, sa Heléne Svensson. Att Bo Kristiansson röstades fram med stöd av sjöbopartiet ser hon inget problem med. Trots att hon tycker att partiet är främlingsfientligt. - Ja, men vi har inget ansvar hur de röstar. Kristianstads revykung Ingvar Andersson fick säkert flera idéer att använda i vinterns revy. Förstora Beslutet att skjuta upp mötet till nästa tisdag var enhälligt, men flera av ledamöterna gjorde klart att de var besvikna och avbröt mötet under protest. Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons