Annons
Nyheter

Sjöbopartiets erbjuds insyn

Genom att erbjuda bland annat sjöbopartiet insyn i budgetarbetet hoppas femklövern skapa en stabil politisk situation i Kristianstad de kommande fyra åren.
Nyheter • Publicerad 19 november 2002

Erbjudandet presenterades vid en presskonferens på måndagskvällen, efter det resultatlösa möte som socialdemokraterna bjudit in gruppledarna i samtliga partier till. Insynsplatserna innebär att de partier som är för små för att av egen kraft få platser i nämnder och styrelsen - det vill säga vänsterpartiet, miljöpartiet och sjöbopartiet om femklövern kommer till makten - möjlighet att närvara vid kommunens budgetarbete och i barn- och utbildnings- samt omsorgsnämnderna. Partierna får rätt att yttra sig. Däremot har de ingen rätt att kräva att deras förslag vävs in i exempelvis budgeten. Folkpartiets Barbro Kärrstrand vill inte medge att femklöverns insynsplatser ger sjöbopartiet ett inflytande. Michael Anefur (kd) medger dock att sjöbopartiet, liksom alla övriga partier, inbjuds till ett samarbete. Genom att på detta vis ge samtliga partier kunskap om och insyn i budgetprocessen - och möjlighet att komma med synpunkter - hoppas femklövern nå budgetuppgörelser utan överbud. - I den situation som råder kan småpartier plocka godbitar från olika budgetförslag utan att behöva ta ansvaret för finansieringen av dem. Det vill vi undvika, säger Barbro Kärrstrand (fp). Text: Matti Stenrosen matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons