Annons
Nyheter

Skåne bäst på vaccinering

Skåne har vaccinerat störst andel av sin befolkning och många skogslän har trots långa avstånd kommit betydligt längre med massvaccinering än vad Stockholm har gjort.
Nyheter • Publicerad 18 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Men det landsting som ligger sämst till av alla, Sörmland, avvaktar med ytterligare vaccinering för att doserna inte ska ta slut.

Så var läget i fredags, den 13 november, enligt en kartläggning som Dagens Medicin har gjort. De olika landstingen har valt olika strategier.Region Skåne som hunnit med 33 procent av sin befolkning har klarat av vaccineringen av nästan alla barn och skolelever. Till skillnad från andra landsting har Skåne skickat kallelser till alla invånare och haft en strikt turordningslista.I Stockholms läns landsting har man inte varit lika noga med vem som fått vaccinet. Landstingets resultat är att hittills har 24 procent av befolkningen vaccinerats.Andra landsting som det gått sämre för är Västra Götalandsregionen, Kronoberg och Jönköping som vaccinerat omkring en femtedel av befolkningen.I Sörmland, som ligger sist på 18 procent, vaccinerades nästan inga alls under förra veckan. Veckan användes i stället för att samla på sig vaccin för att nu börja vaccinera förskolebarn, skolbarn och friska vuxna.Västerbotten, som är värst drabbat av pandemin,tycker att det största problemet är att det hela tiden kommer nya direktiv om vilka som ska få vaccinet, skriver Dagens Medicin. I Västerbotten har 26 procent av invånarna vaccinerats.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons