Annons
Nyheter

Skåne största inkörsporten för knark

Knarkkurirerna väljer att köra in i Sverige via Skåne. På annat sätt kan man knappast tolka första halvårets beslagsstatistik som tullen offentliggjorde på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2002

Nästan 85 procent av de drygt 281 kilo cannabis som fastnade i tullens nät togs i Skåne liksom över 80 procent av de tre kilo opium man hittade. Sjuttiofem procent av alla heroinbeslag gjordes i Skåne liksom nära sjuttio procent av kokainbeslagen. Däremot är amfetaminvägarna mer svårtolkade. 61,5 kilo stoppades vid gränserna det första halvåret, 16,3 kilo försökte kurirer föra in här. Tullen har första halvåret i år inte gjort ett enda narkotikabeslag i Åhus hamn eller på Kristianstads Airport, de stora smuggelportarna är som tidigare Öresundsbron och färjelinjen Helsingör - Helsingborg. - Däremot gjorde vi ett beslag av 50 000 cigarretter som gömts i en specialpreparerad tank på en lastbil som körde in via färjan från Litauen den 21 januari, förklarar man från Skånetullen. Nu finns färjelinjen inte kvar, inte heller flygförbindelsen till London. Men övrig båttrafik och den reguljära flyglinjen österut innebär fortsatt tullbevakning. Text: Ulf Matson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons