Annons
Nyheter

Skånsk psykiatri under en hatt

Alla former av psykiatri ska samlas under en och samma förvaltning. På så sätt ska tillgängligheten till psykiatrin öka högst väsentlig. Det räknar sjukvårdspolitikerna i Region Skåne med.
Nyheter • Publicerad 7 november 2008

- Vi fortsätter att vara kvar i Ystad och Simrishamn, men vi kommer att kunna samordna utbildningsinsatser inom regionen och kanske också öka samarbete mellan olika verksamheter. Jag tror att psykiatrin i regionen stärks genom det här, säger Eva Berlitz, områdeschef för Barn- och ungdomsspykatrin i Sydöstskåne.

På torsdagseftermiddagen klubbade regionstyrelsen i Region Skåne igenom beslutet att skapa en gemensam förvaltning för all psykiatri i Skåne. Sjukvårdspolitikerna räknar med att dagens två besök i genomsnitt per psykiatriker ska fördubblas till fyra besök per dag och läkare. Ett mål som ska vara uppnått 2010.

Annons

Exakt var förvaltningen ska placeras är inte klart, men enligt vad Allehanda erfar ligger Lund bra till. Förändringen ska vara genomförd under första kvartalet 2009. I Skåne berörs - förutom Barn- och ungdomspsykiatrin - också vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.

Sjukvårdspolitikerna utsåg på torsdagen också Per Olof Sjöblom till chef för den nya psykiatriförvaltningen. Sjöblom kommer närmast från en tjänst som biträdande sjukhusdirektör i Stockholm, där han bland annat ska ha ansvarat för psykiatrin.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons