Annons
Nyheter

Skånska sjukhusfortsätter bryta mot regler

(Uppdaterad version 19.17) Ystads lasarett fortsätter att ha för lite utrymme runt sängar, trots att det strider mot reglerna.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2002
Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. ARKIVBILD: BASS NILSSON.
Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. ARKIVBILD: BASS NILSSON.Foto: 

- Ja, vi har patienter i korridorerna, men vi försöker förstås hålla det på minsta möjliga nivå. Situationen varierar men någon patient i korridoren varje dag är det nog, säger Gustav Tallroth, chefsöverläkare på medicinkliniken. I slutet av förra året beslutade regeringen att det måste vara 80 centimeter runt en sjukhussäng för att vårdpersonalen ska ha utrymme att arbeta. Därmed skulle belastningsskador minska och därför tillåts numera inga sängar i korridorerna. Varje gång regeringsbeslutet överträds har Arbetsmiljöverket rätt att döma ut ett vite på 30 000 kronor. Trots detta ligger det patienter i korridorerna på de kirurgiska och medicinska klinikerna på Ystads lasarett nästan varje dag. - Det är ju helt enkelt inte möjligt att ge patienter en tillfredsställande behandling om man inte tar emot dem, konstaterar Gustav Tallroth. En utredning som Region Skåne sammanställt visar att Ystads lasarett inte är ensamt i att bryta mot reglerna. I länsrätten väntar ett 70-tal fall från sjukhusen i Lund, Trelleborg, Kristianstad, Malmö och Ystad på ett avgörande. I dag används Ystads lasaretts vårdkapacitet fullt ut 24 timmar om dygnet, säger Gustav Tallroth, och därför kan omständigheter som förkylnings- och influensaepidemier lätt göra att korridorerna fylls med patienter. - Detta är ett problem som vi har brottats med länge och som vi är väl medvetna om, men i nuläget går det inte att eliminera. Det finns stängda vårdsalar på Ystads lasarett där patienter skulle kunna läggas, men det finns inte tillräckliga personalresurser för att övervaka patienterna där, säger Gustav Tallroth. På frågan vad överhängande viten kan betyda för sjukhusets arbete svarar chefsöverläkare Gustav Tallroth: - Jag måste se till att patienter som kommer hit får akut sjukvård. Det är den kortsiktiga prioriteringen och där betyder vite ingenting för mig. I nästa vecka ska Region Skåne sammanträffa med arbetsmiljöinspektionen i Lund, som vill att sjukhusen tar fram planer för att undvika att ställa sängar för trångt, enligt Radio Kristianstad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons