Annons
Nyheter

Slakt flyttas till Kristianstad

Kristianstad blir vinnare och Linköping förlorare i första etappen av Swedish Meats omorganisation. Svinslakt och styckning flyttas hit från Östergötland.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2003

I måndags kväll, strax före tisdagens bolagsstämma och nyval av styrelse, beslutade Swedish Meats styrelse att ge ledningen i uppdrag att inleda förhandlingar med facken om att lägga ned grisslakten och styckningen vid anläggningen i Linköping. Där har hittills 9000 grisar per vecka slaktats. Nu kommer huvuddelen, 7000 grisar i veckan, att flyttas över till Kristianstad. Resten ska föras över till Skara och en mindre del till Uppsala. Samtidigt som beslutet fattades pågår en utredning om hur bolaget ska effektiviseras. I utredningen deltar representanter från fack och ledning, och utredningen ska vara klar i augusti. Det har framförts uppgifter om att utredningen ska föreslå att ett eller flera slakterier läggs ned, flyttas eller börjar samarbeta med privata slakterier. Nu tog den extrainkallade styrelsen beslutet att lägga ned i Linköping, men påpekar att detta inte ska påverka helhetsperspektivet i utredningen. - Det här förslaget gick att bryta ut ur utredningen på ett väldigt tidigt stadium. Ingenting hade blivit bättre om vi väntat ett halvår med att fatta beslutet, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meats. Han påpekar också att facket har representanter i styrelsen, och att beslutet fattades i full enighet. - Redan när styrelsen för omkring två år sedan beslutade lägga ned en grislinje i Kristianstad och flytta produktionen till Linköping hävdade jag det var fel beslut, säger Bo Blomdahl från Livs, som är koncernfacklig representant i styrelsen. - Jag tyckte det var politik, inte ekonomi som låg bakom. Det nya beslutet visar att vi hade rätt. Nu kan vi bättre utnyttja anläggningen i Kristianstad, där hittills två linjer gått på halvfart. Vi har kapacitet för 28000 grisar i veckan, men har varit nere på mellan 16000 och 20000. I Linköping blir omkring 200 personer av med sina arbeten. Omkring 80 nya jobb skapas i de tre orter dit slaktning och styckning överförs, men dessa har personalen från Linköping företräde till - ifall de vill flytta med. I Kristianstad kommer utökningen att skapa omkring 45 nya tjänster. Enligt Swedish Meats innebär förändringarna en årlig besparing på omkring 30 miljoner kronor. Kapacitetsutnyttjandet i de tre berörda anläggningarna ökar också från cirka 70 till omkring 90 procent. - Även ur djuromsorgsperspektiv blir det här bättre. Transportlängden ökar inte i någon större utsträckning, och i Skara och Kristianstad finns det dessutom nya bedövningsanläggningar, säger Hampe Mobärg. Förslaget till beslut ska nu utvärderas av den fackliga referensgruppen innan beslutet verkställs. Enligt förslaget ska slakten i Linköping avvecklas under september i år, och styckningen ha flyttat till senast mars 2004. Text: Clifford Johansen 044-18 56 40 clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons