Annons
Nyheter

SMHI varnar för kraftiga vindar

Det blåser rejält i södra Skåne. På Öresundsbron hindrades trafiken under förmiddagen och nu varnar SMHI för hårda vindbyar som kan innebära vissa risker för allmänheten.
Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Det blåser rejält i södra Skåne Bild: Scanpix
Det blåser rejält i södra Skåne Bild: ScanpixFoto: 

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hård sydvästlig vind. I södra Skåne kan det blåsa så mycket som 21-23 meter per sekund. Varningen innebär att väderutvecklingen kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för vissa samhällsfunktioner.

På grund av den starka blåsten varnades vindkänsliga fordon under måndagsförmiddagen för att passera Öresundsbron.

Annons

Bron var under tiden öppen för vanlig motorvägstrafik, men vindkänsliga fordon så som mtorcyklar, bilar med husvagn, husbilar och lastbilar och bussar med lätt last råddes alltså till att stanna på fastlandet.

Det blåser under dagen mellan 10 och 20 meter per sekund i södra Skåne. Vindarna väntas kulminera under måndagseftermiddagen och kvällen och det blåsiga vädret kommer att fortsätta under veckanEtt oväder med kraftig vind och storm drabbade i dag Jönköpings län. Träd föll över vägar och byggnader och tak blåste ner. Tiotusentals hushåll har varit utan el. Vid lunchtid rörde det sig om 6 000—7 000 hushåll, uppger Räddningstjänsterna i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Också i östra Skåne, i Blekinge och i länen Kronoberg och Kalmar har den hårda blåsten ställt till med elavbrott. I de områdena är närmare 7 000 kunder utan ström, enligt kraftbolaget Eon. Ett hustak blåste av ett hyreshus i Huskvarna. Mona Melvog stod i sitt kök och såg taket komma farande berättar hon för Sveriges Radio Jönköping.- Jag visste inte vad jag skulle tänka, men det är klart att man blev rädd. Strax innan gick det förbi en skolklass, säger Mona Melvog.Räddningstjänsten ryckte ut för att röja.- Jag har aldrig varit med om det här under mina 30 år inom räddningstjänsten. Min första tanke var att se till att ingen hamnat under allt bråte, säger insatsledaren Hans Gustavsson till radion.

Frida Eriksson och TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons