Annons
Nyheter

SSI vill ha tidigare rivning av Barsebäck

Statens strålskyddsinstitut tycker att det är riskabelt att vänta i 15 år med att riva det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck. Men ägaren Barsebäck Kraft vill vänta tills det finns ett nytt slutförvar för radioaktivt rivningsavfall.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006

Ett sådant slutförvar kommer att vara klart tidigast 2020. Att bygga ett provisoriskt mellanlager skulle bli för dyrt, anser Barsebäck Kraft, som ägs av statliga Vattenfall och tyska Eon.

Strålskyddsinstitutet, SSI, hävdar å sin sida att det redan i dag finns tillräcklig lagringskapacitet i Forsmark, skriver Sydsvenskan. Faran med att vänta för länge med rivningen är att den personal som känner verket utan och innan byts ut och att kompetensen försvinner, anser SSI.

Annons

Miljödomstolen kommer att ta ställning till frågan efter en förhandling som inleds i Landskrona under onsdagen.

Också Kävlinge kommun trycker på för att rivningen ska inledas så tidigt som möjligt. Kärnkraftverket ligger alldeles intill Öresund.

– Det är ingen höjdare att ha ett nerlagt kärnkraftverk på kommunens mest attraktiva tomt, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Palmqvist (s) till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons