Annons
Nyheter

Stabilt läge för soldaterna

Försvarsmakten betecknar läget som stabilt för de fem svenskar, varav en från Skåne, som skadades av en hemmagjord bomb i Afghanistan i onsdags. "Men de är fortfarande under vård", säger försvarets informatör Torbjörn F Gustafsson.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009
Till höger: Fem svenska soldater har skadats och en lokalanställd tolk har dödats av en sprängladdning i Afghanistan när de färdades i en Galt (Personterrängbil 6), liknande den på bilden. Bild: Sergeant Alexander Karlsson / Försvarsmakten Till vänster: Bild från Svenska Grafikbyrån
Till höger: Fem svenska soldater har skadats och en lokalanställd tolk har dödats av en sprängladdning i Afghanistan när de färdades i en Galt (Personterrängbil 6), liknande den på bilden. Bild: Sergeant Alexander Karlsson / Försvarsmakten Till vänster: Bild från Svenska GrafikbyrånFoto: 

Gustafsson säger att han inte har några uppgifter om att någon av de fem skulle ha livshotande skador.

- Men sådana här skador kan medföra komplikationer; det kan exempelvis uppstå blödningar. Men klockan fem i morse (på torsdagen) hade jag kontakt med pressofficeraren, och då uppgav han att läget är stabilt för samtliga soldater.

Annons

Gustafsson berättar att det finns en uppgift om att den lättast skadade, en 22-åring, har återvänt till svensklägret i Mazar-i-Sharif i norr.

Sammanlagt finns nästan 500 svenska soldater i Afghanistan, och efter händelsen har försvaret vidtagit rutinåtgärder.

- Det hålls samtal och debriefingverksamhet i hela förbandet, berättar Gustafsson.

Det var vid 13.30-tiden i onsdags som svenskarna och afghanska säkerhetsstyrkor patrullerade ungefär fyra mil väster om svensklägret Nortern Lights.

Soldaterna färdades i en personterrängbil, en så kallad Galt, som är utrustad med min- och splitterskydd. Men explosionen av den hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse och dödade en afghansk tolk. Det är dock oklart om tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons