Annons
Nyheter

Staffanstorp säger nej till flyktingar

Det blir inte fler flyktningar i Staffanstorp. Åtminstone inte just nu. Staffanstorp avvisar begäran från Migrationsverket och Integrationsverket.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2002

På måndag tar kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) upp frågan, som blivit aktuell genom ett gemensamt brev från Migrationsverket och Integrationsverket. Det skriver Sydsvenska Dagbladets nätupplaga. I brevet föreslås kommunen att behandla mottagande av flyktingar och nyanlända invandrare som en strategisk framtidsfråga. Mer konkret ber man om hjälp med lägenheter och introduktionsplatser inom arbetslivet. Socialtjänstens individ- och familjeomsorg har sänt KSAU ett underlag till svar. Där konstateras att det kommunala bostadsbolaget Staffanstorpshus har en kö på 1 200 personer, vilket ger en väntetid på minst sex månader. Några större möjligheter att lösa akuta bostadsproblem har man inte heller. De två senaste åren har kommunen visserligen tagit emot sammanlagt tolv flyktingar, men de har kommit flyttande från andra kommuner. Staffanstorp har inte haft någon organisation för att ta emot flyktingar på fem år och ska det komma ett större antal flyktingar så får en organisation byggas upp först. Med utgångspunkt från tjänstemannaskrivelsen har kommunstyrelsens ordförande, moderaten Nils-Ove Mårtenson, föreslagit att de båda verkens brev ska besvaras med att det inte passar just nu att ta emot flyktingar. Kommunen säger också nej till asylsökande. Motiveringen är att det finns ju inte några bostäder.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons