Annons
Nyheter

Start för ny systembolagsrättegång

På måndag startar rättegång nummer två i muthärvan kring Systembolaget. 16 tidigare butikschefer i södra Sverige står åtalade vid Helsingsborgs tingsrätt för att ha tagit emot från drygt 2,000 till som mest över 16,000 kronor från leverantörsföretaget Vin-Trägårdh.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006

Denna den andra rättegången är i stort sett en parallell till den första, då det blev fällande domar över hela linjen. De 16 har under åren 2000 till 2003 fått först checkar och sedan betalningar över konto från den tidigare vd:n i leverantörsföretaget Vin-Trägårdh.

Betalningarna har i många fall kommit regelbundet och månadsvis och är dokumenterade via kontoutdrag hos både avsändare och mottagare. De är också ett av åklagarnas viktigaste bevis för att Vin-Trägårdh haft ett omfattande och väl utarbetat system för att muta butikschefer. De åtalade tidigare butikscheferna förklarar i de flesta fall betalningarna med att de fått ersättning för varuprover som de tagit ut i sina butiker och sedan skickat kvitto på till Vin-Trägårdh. Varuproverna har de antingen druckit upp själva eller använt vid vinprovningar på företag eller med vänner och bekanta.

Annons

Men går man efter domarna i den första rättegången så är gratis varuprover i den storleksordningen det är fråga om att betrakta som straffbara mutor. Genomgående för de åtalade är dock att de under förundersökningen förnekat brott, alternativt att de inte gjort några fel eftersom de inte gynnat Vin-Trägårdh på något sätt. Någon säger i förhören att han inte vet varför han fått pengar från Vin-Trägårdh och inte reflekterat så mycket över det när han löst ut checkarna. En annan vill inte kännas vid vare sig checkar eller kontoöverföringar.

De flesta förnekar att de sett någon form av säljbrev från Vin-Trägårdh med erbjudande att gå med i ett bonussystem. Ett undantag är en butikschef som medger att hon fått ett sådant erbjudande från den tidigare sekreteraren på Vin-Trägårdh. När det började komma checkar från företagets tidigare vd insåg hon dock att det hela var fel och försökte hoppa av systemet.

Rättegången beräknas ta sex förhandlingsdagar i anspråk och avslutas den 26 januari. (TT)

Nils Odén

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons