Annons
Nyheter

Svår bakgrund för apatiska barn

Upplevelser av våld, hot och grova övergrepp före ankomsten till Sverige förklarar fenomenet med apatiska flyktingbarn, enligt en rapport som Rädda Barnen presenterar på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 18 november 2008

Studien omfattar 33 barn och ungdomar som remitterades till vård 2001 till 2005. En majoritet av dem hade utsatts för störningar och belastning under småbarntiden. Våld förekom i 25 fall och i nio fall var våldet riktat direkt mot barnet. I nästan vartannat fall förekom död och i 13 fall hade barnen bevittnat hur mor, farmor eller mormor utsatts för våldtäkt. Fyra barn hade själva våldtagits, skriver Svenska Dagbladet.

Författarna till rapporten tolkar barnens apatiska tillstånd som den internationellt kända stressreaktionen PRS. Studien ger dock inget svar på varför företeelsen, som fått namnet uppgivenhetssymtom, blev så vanlig i Sverige under några år.

Mellan 2003 och 2005 rapporterades 420 fall av apatiska barn i Sverige. I dag vårdas mellan 15 och 20 utlandsfödda barn för uppgivenhetssymtom,men det finns tecken på att antalet fall ökar på nytt, enligt Socialstyrelsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons