Annons
Nyheter

Svenskt lastfartyg har sjunkit

Det svenska lastfartyget Finnbirch sjönk klockan 19.37 enligt Sjöräddningscentralen. Nu pågår ett febrilt räddningsarbete för att få upp den fjorton man starka besättningen ur havet.
Nyheter • Publicerad 1 november 2006

En av helikoprarna har bärgat sex personer uppger Sjöräddningen. Radiotystnad rådde för att räddningsmanskapet helt skulle kunna koncentrera sig på insatsen i det urusla vädret. Kalmar lasarett står berett att ta emot sjömännen.

Finnbirch befann sig på onsdagskvällen i akut sjönöd i Östersjön mellan Gotland och Öland där det blåste stormvindar. På kvällen, strax efter det att Sjöräddningen uppgivit att Finnbirchs slagsida ökat, kom meddelande från fartygen intill att hon kapsejsat och slutligen sjunkit. De helikoptrar som finns på plats ska nu försöka bärga dem som hamnat i vattnet, men arbetet försvåras av kraftigt snöfall. Sjöräddningen räknar med att hålla två helikoptrar ständigt insatsberedda vid haveristen.

Annons

MV Finnbirch drev länge manöverodugligt i stormvindarna rakt väster om Hoburgen vid Gotlands sydspets. Sjöräddningscentralen fick larmet klockan 15.40 på eftermiddagen. Då hade fartyget en slagsida på 40 grader. Besättningen, iklädd överlevnadsdräkter, befann sig på fartygssidan.

Vädret är så hårt i området att ett par räddningsfartyg tvingades vända om. Det blåste 20 meter i sekunden i medelvind, vågorna gick 4,5 meter höga och det rådde snöglopp. Kustbevakningens KBV 281 är dock fortfarande på väg mot haveriplatsen, men väntades inte nå fram förrän vid midnatt natten till torsdagen. Även bogseraren S:t Olof är på väg från Arkö till olycksplatsen. Hon väntades nå haveristen på torsdagsmorgonen. Vid haveristen fanns på onsdagskvällen fyra handelsfartyg och två helikoptrar. Att vinscha upp besättningen var dock omöjligt på grund av att en mängd master och antenner var ivägen. Det var helt enkelt för riskfyllt för helikopterbesättningarna att försöka vinscha.

Fartyget Finnbirch är ett roro-fartyg på 155 meters längd och ägt av rederiet Lindholmen Shipping. Det är byggt 1978. Jan Larsén, som är vd för Lindholmen, sade till TT att han inte haft någon direktkontakt med besättningen utan bara med Sjöräddningen. Han ville inte säga något om varför fartyget hamnat i sjönöd.

- Men lastförskjutningar är vanliga vid hårt väder, särskilt med så tung last som containrar och trailers, sade han.

Finnbirch var på resa från Helsingfors till Århus. Vid 19-tiden var hela besättningen oskadd så när som på befälhavaren ombord som brutit ett ben vid en fallolycka.

Kaptenens benbrott kom sig av att han föll ner på ett otillgängligt ställe på fartyget. Övriga besättningen lyckades dock få upp honom igen.

TT

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons