Annons
Nyheter

Tandvård till flyktingar skapade turbulent debatt

Regionfullmäktiges ärende om subventionerad akut tandvård till illegala flyktingar skapade starka känslor. Björn Söder (sd) anklagade bland annat Mariette Rosenlöf (v) för att "våldföra sig på sina meningsmotståndare".
Nyheter • Publicerad 25 november 2008

Fler punkter än budget stod på regionfullmäktiges ärendelista.

Tandvård till gömda flyktingar var en. Ämnet skapade så pass upprörda känslor att sverigedemokraternas Björn Söder anklagade vänsterpartiets Mariette Rosenlöf för att "våldföra sig på sina meningsmotståndare" när de krockade på väg till och från talarstolen.

Annons

Debatten var stundtals hätsk mellan sverigedemokraterna och övriga partier och regionfullmäktiges ordförande Annika Annerby Jansson (m) fick be regionråden behålla en sansad ton. Björn Söder (sd) anklagade övriga partier för att föra en svenskfientlig politik.

- Ni har ingen aning om de konsekvenser det här innebär. Svenskar som arbetar och betalar skatt och därmed finansierar den svenska vården ska betala avgifter utöver det. De som inte ens har rätt att vistas i landet ska få subventionerad vård. Ni borde skämmas, ni för en ytterst orättvis politik mot det svenska folket.

Henrik Hammar (m) betonade att avgiften som fastställts till 50 kronor inte handlar om gratis vård.

- Orsaken till att vi gör det kan man säga med ordet humanism. Det är något du Björn Söder inte är tillräckligt bekant med. Det handlar om att vår personal ska veta vilka regler som gäller. Det är dessutom inte avgiftsfritt, det är avgiftsreglerat av staten. Miljöpartiets Bo Thunell hävdade att det berör ett litet antal människor.

- Det handlar inte om några privilegier. Söder kallar dem brottslingar, men även de svenskar som sitter i fängelse har rätt till sjukvård. Vi ställer inte den ena gruppen mot den andra. Jag anser att alla människor ska omfattas av det som gäller de mänskliga rättigheterna. Mariette Rosenlöf (v), kallade Söders inställning för fascistisk.

- Jag uppmanar alla att jobba över partigränserna så att den här typen av primitiva ledamöter som Björn Söder kan hållas utanför vår fullmäktigesal.

Björn Söder (sd) var tydlig med att sverigedemokraterna tänker föra en kraftfull kampanj i frågan.

- Vi ska sprida den här frågan vitt och brett hos det svenska folket.

Regionfullmäktige beslutade att genomföra förslaget.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons