Annons
Nyheter

Tio sökande till varje doktorandtjänst

Oväntat många vill forska om vård och omsorg. Mellan 150 och 160 personer har sökt de 15 doktorandtjänster på Vårdalinstitutets forskarskola. Chefen för institutet, Ingalill Rahm Hallberg, är överväldigad av intresset.
Nyheter • Publicerad 27 november 2002

- Det är många fler än vi hade trott. Jag hade tippat på 100 och trodde det var i överkant. De flesta sökanden kommer från Skåne och Västra Götaland, men en hel del även från Mälardalen och norra Sverige. Flera kommer från nordöstra Skåne. Framför allt ser Ingalill Rahm Hallberg att institutet nått ut bra i den kommunala verksamheten. - Det är väldigt glädjande att se att intresset är så stort, men man blir närmast mörkrädd för att resurserna är så små. Det behövs satsas mycket mer. De flesta av de sökande vill forska kring äldres vård och omsorg samt långvarigt sjuka och funktionshindrade. Betydligt färre är intresserade av att forska om psykiskt långtidssjuka. Det är inget specifikt problem för den här forskarutbildningen utan situationen är densamma över hela landet. Några med intresse för vården av psykiskt långtidssjuka kommer att tas in på Vårdalinstitutets forskarskola, men Ingalill Rahm Hallberg anser att den forskningen måste stimuleras ytterligare. Forskarutbildningen inleds i mars. Innan dess ska granskningsgruppen bedöma den vetenskapliga kvaliteten i varje ansökan och dess relevans för forskningen. Mellan 30 och 40 personer kommer att kallas till intervjuer i januari. Därefter fattar styrelsen beslut om vilka som får de eftertraktade 15 platserna. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons