Annons
Nyheter

Tusentals scouter samlas i Skåne

Till en kostnad av drygt 50 miljoner kronor intas Rinkabyfältet av 19500 scouter. Planeringen har pågått i flera år, och inte ens häftiga skyfall ska kunna rubba sandmarken som till ytan motsvarar 400 fotbollsplaner.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2007

Förra veckans skyfall varken syns eller känns i marken längre, rapporterar lägerchefen Camilla Lindquist från det gamla militära övningsområdet utanför Rinkaby i Kristianstads kommun. Och om himlen skulle öppna sig igen, kommer sandmarken att dränera effektivt, försäkrar hon.

Möjligen kan busväder få effekter på dagordningen. Men allt går enligt planerna inför lördagens ankomst av närmare 20000 scouter från 40-talet länder. Den stora massan är svensk, knappt en av tio kommer från annat land. Bara den gemensamma tältytan på området uppgår till 17000 kvadratmeter tält, till det kommer varje scouts eget tak över huvudet. Lägret heter Jiingijamborii, det sydsamiska ordet för mångfald korsat med den vedertagna scouttermen jamborii – stor sammankomst. Camilla Lindquist berättar att ledorden är just mångfald, modernt och möte.

Annons

– Under lördag och söndag bygger vi upp lägret. Invigningen hålls på söndag eftermiddag. Och sedan, måndag till fredag, möter scouterna fem olika teman.

Ett är en världsförbättrardag, då scouterna, mellan 11 och 19 år gamla, möter myndigheter och organisationer. Ett annat tema kallas rätt och slätt Tillsammans, och då handlar det i sann scoutanda om att samarbeta i grupp. Matförsörjningen av den unga massan, plus 2500 funktionärer, sker genom lastbilstransporter till de tre "stadsdelar" som lägret delas in i. Från utlämningsställen där kånkar varje liten by, med 40 personer i varje, sedan hem sin egen mat och lagar den. Lägret anordnas som en del i det världsvida firandet av att scoutrörelsen fyller 100 år. Omsättningen är drygt 50 miljoner. Det allra mesta täcks av deltagaravgifter.

– Resten finansieras genom sponsringsavtal och genom bra stöd av kommunen och regionen, säger Camilla Lindquist.

Det enda molnet på himlen nu är enligt henne att nio libanesiska scouter missar lägret. Den svenska ambassaden i Damaskus beviljade dem inte visum. (TT)

Erika Svantesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons