Annons
Nyheter

Tusentals skåningar riskerar bli utan bredband

Flera tusentals skåningar i sydvästra och nordvästra Skåne riskerar att bli utan bredbandsuppkoppling till sina datorer. Det fruktar Christer Lannestam, verkställande direktör på Skånet, som samordnat utbyggnaden av den digitala infrastrukturen i Skåne.
Nyheter • Publicerad 12 november 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- Jag tror inte att man ute i kommunerna och inom näringslivet är medveten om vad som kan hända här. Jag tror att varje kommun måste ta initiativ för att även de här personerna ska få bredband i framtiden. Framför allt måste man få in telekomfrågan på den kommunalpolitiska dagordningen, säger han.

Projektet att ge bredband till alla (BAS) som startade 2003 har fortfarande en bit kvar till slutmålet - att ge alla skåningar tillgång till någon form av bredband. Skånet uppskattar att mellan tre och fem procent av skåningarna saknar uppkoppling beroende på att de bor i glesbygden och långt ifrån telestationerna. Enligt Skånets uppskattning handlar det om mellan 10 000 och 15 000 skåningar som helt saknar möjlighet att koppla upp sig på internet via ADSL-modem. Är kraven på överföringshastighet högre uppskattas antalet skåningar som saknar uppkoppling till ännu fler.

Annons

Till detta läggs ytterligare ett antal abonnenter som drabbas om TeliaSonera och Scannova, som äger nätet, lägger ner små och olönsamma telestationer. Totalt uppskattar Christer Lannestam att det finns ett 70-tal telestationer som har mindre än 100 abonnenter. Ett 30-tal har färre än 50 abonnenter. Merparten av stationerna ligger i nordvästra Skåne, men ett mindre antal återfinns också i området runt Trelleborg.

- Telia släpper inte gärna ifrån sig uppgifterna, men enligt vår bedömning är det dessa telestationerna som är i farozonen. Jag skulle vilja säga att även stationer med mindre än 200 abonnenter ligger i farozonen. Då handlar det om 30 000 abonnenter. Det blir väldigt dyrt för Telia att ersätta dessa med annat bredband, säger Lannestam. Skånet har inom ramen för BAS-projektet sett till att alla skånska orter med fler än 200 invånare är anslutna till någon form av bredbandsuppkoppling. Något som lett till att större delen av befolkningen i länet i dag har tillgång till bredband. Företaget fruktar nu att Telia inom några år tvingas lägga ner olönsamma telestationer och ersätta dem med trådlös uppkoppling.

- Då har man inte bredband på samma sätt. Även om man säger att man har 7,2 megabit i nätet så handlar det i praktiken om 0,3 - 0,4 som man i bästa fall kommer upp i. Det här håller man redan på med i Norrland, säger Lannestam.

Jan Sjöberg är presschef på TeliaSonera och han tillbakavisar bestämt att telejätten tagit några beslut om att lägga ner de telestationer som Christer Lannestam och Skånet fruktar. Inte heller, säger han, finns några sådana förslag. Däremot för man en dialog när det gäller framtiden för nätet med bland andra Post- och telestyrelsen.

- Nätet har ett antal år på nacken. Det här nätet kommer inte att kunna leva för evigt. I vissa fall ersätter vi med fiber, i något sammhang med mobiltelefoni eller andra tjänster som vi inte kan se i dag. I något eller några fall kan det bli så att vi får hitta andra lösningar. Där är vi inte riktigt än. Men vi har i dag inga beslut på att lägga ner telestationer, säger han.

BAS-projektet har dock uppnått den på förhand uppsatta målsättningen när det gäller bredbandsutbyggnaden i Skåne. Några beslut om att verka för att också de återstående vita bredbandsfläckarna fylls igen finns för närvarande inte.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons