Annons
Nyheter

Uppehållstillstånd till salu

Svenska uppehållstillstånd kan köpas på svarta marknaden för 2 000 styck, avslöjar Ekot. Med ett sådant i sitt pass kan man sedan resa fritt i Europa.
Nyheter • Publicerad 26 november 2009

Det är ett likadant märke, med stämplar och vattenmärke, som den får som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Då infogas märket i passet tillsammans med personens man och bild. För den som köper märket på svarta marknaden återstår problemet att infoga det i passet. Enligt svenska myndigheter kan det i Sverige bara göras av Migrationsverket.

Enligt den försäljare av uppehållstillstånd som Ekot talat med skickas märket till Grekland där det finns medhjälpare som kan foga in det i ett pass.

Det är oklart om märkena är äkta eller förfalskningar. Enligt försäljaren är de äkta. Men Migrationsverket säger sig inte ha blivit av med några märken och någon polisanmälan är inte gjord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons