Annons
Nyheter

Uppmärksammat knarkmål upp i hovrätten

Han förvarade en påse på sin vind åt en kamrat. Påsen visade sig innehålla över fyra kilo heroin och efter några dagar lämnade mannen över den till polisen. Trots det blev straffet fem års fängelse och domen har väckt många reaktioner.
Nyheter • Publicerad 28 november 2002

På fredagen rullas fallet upp i hovrätten. Straffnivån för ett grovt narkotikabrott är väldigt hård i Sverige och i normalfallet hade det blivit tio års fängelse. Men man kan ändå diskutera om straffreduktionen är tillräckligt stor i det här fallet, säger Per Ole Träskman, professor i straffrätt vid Lunds universitet, till TT. Per Ole Träskman beskriver fallet som mycket speciellt, där olyckliga omständigheter fick en person att begå brott.Det var i augusti som den 38-årige mannen från Trelleborg träffade en gammal kamrat och blev ombedd att ta hand om en påse. I påsen fanns paket insvepta i tidningspapper. När 38-åringen kom hem blev han misstänksam och gömde påsen på vinden i en kartong. Senare på kvällen berättade kamraten att den innehöll heroin och att han skulle komma och hämta den inom kort.Några dagar senare bad kamraten om hjälp med att portionera upp narkotikan och överlämnade en våg. Då fick 38-åringen nog och kontaktade polisen. Men snart var förundersökningen i gång och i början av oktober dömde Trelleborgs tingsrätt mannen till fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Rätten påpekade bland annat att mannen förvarat narkotikan under flera dygn innan han vände sig till polisen. Men eftersom mannen förhindrade att narkotikan hamnade i fel händer nöjde sig domstolen med halva tiden. Detta trots att rättens ordförande samt en nämndeman tyckte 38-åringens agerande borde ge sju års fängelse. Mannen bestämde sig omedelbart för att överklaga till hovrätten. Även kammaråklagare Magnus Ramebäck, som yrkade på sju års fängelse i tingsrätten, har överklagat tingsrättens dom. Nästa vecka startar rättegången i tingsrätten mot mannens kamrat.Källa: TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons