Annons
Nyheter

Växthusodlingar sprider gifter

Stora mängder gift sprids ut i miljön från växthusodlingar, visar en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort.
Nyheter • Publicerad 28 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

I bäckar nedströms växthusodlingar har halter av bekämpningsmedel som ligger uppemot tusen gånger högre än vad som är acceptabelt hittats, skriver Sydsvenskan. Inte mindre än 78 preparat som bland annat är svamp- och insektsdödande upptäcktes.

De flesta proverna har tagits i Skåne som rymmer mer än hälften av landets trädgårdsnäring.

Annons

Tidigare har SLU, på uppdrag av Naturvårdsverket, mätt halter av bekämpningsmedel i vattendrag i jordbruksmark. Men för första gången har vattendrag kring växthusodlingar och frilandsodlingar av bland annat trädgårdsväxter undersökts.

- När vi mäter i jordbruksmark kan det bli enstaka höga värden av bekämpningsmedel. Vid växthusen var det höga värden i samtliga prov, säger Jenny Kreuger, forskare vid SLU och ansvarig för undersökningen, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons