Annons
Nyheter

Vindkraften på land räcker inte till

Det blir inte lätt att uppnå de nationella målen för vindkraften i Skåne. Inte ens om vindsnurrorna placeras till havs och de flesta hänsyn kastas över bord. Det visar en analys som Länstyrelsen gjort av möjligheterna att producera 2 TWh vindkraftsel i Skåne, som beräknas bli den skånska andelen av det nationella målet på 10 TWh.
Nyheter • Publicerad 4 november 2002

Miljöenheten på Länstyrelsen har tittat på konsekvenserna av fyra olika scenarier med olika förutsättningar. Först placerades vindkraftverk i alla de områden som kommunerna pekat ut i sina översiktsplaner och vindkraftspolicies som lämpliga. Ingen hänsyn togs till vägar, hus eller sjöar. Då skulle 1,9 TWh kunna produceras. - Men detta är helt orealistiskt, säger Agneta Sallhed Canneroth på Länstyrelsens miljöenhet. Så var det aldrig tänkt. Ett mer realistiskt alternativ på land är att undanta alla reservat, skyddsområden och, vägar. Med ett skyddsavstånd på 1000 meter till närmaste bebyggelse skulle elproduktionen kunna bli 0,01 TWh, eller effekten av 2 - 5 vindkraftverk. Med ett skyddsavstånd på 700 meter blir den möjliga produktionen 1,16 TWh och med 400 meters skyddsavstånd blir den 1,82 TWh. De fyra scenarierna med vindkraftverk till havs utgick från att vindkraftverk skulle kunna placeras där det är 40 meter djupt. Sedan var alternativen på 8 eller 20 kilometers avstånd från kusten, med eller utan ett skyddsavstånd på 25 kilometer till höga kuster som Kåseberga, med eller utan hänsyn till riksintressen, försvarets intressen och yrkesfiskets behov. I det första alternativet placeras vindkraftverken på 40 meters djup, 20 kilometer från kusten med hänsyn till höga kuster, riksintressen, försvarets intressen och yrkesfisket. Då stannar den producerade elenergin vid 0,4 TWh. I alternativ två har vindkraftverken flyttats in till 8 kilometer från land men med 25 kilometer till höga kustpartier, med hänsyn till försvaret och riksintressen. Då kan 2,4 TWh produceras. I det mest drastiska alternativet placeras kraftverken på 40 meters djup och 8 kilometer från kusten utan hänsyn till några andra intressen. Då kan elproduktionen nå 30 TWh. - Vi gjorde bedömningen att ingen vill ha vindkraftverk närmare kusten än 8 kilometer, säger Agneta Sallhed Canneroth. Slutligen tags ett alternativ fram med vindkraftverk 8 kilometer från kusten och med 25 kilometer till höga kuststräckor men utan hänsyn till fisket. Den möjliga produktionen blir då 13 TWh. - Egentligen är detta beslut som ska tas på nationella nivå, säger Agneta Sallhed Canneroth. Men det är viktigt att kommunerna svara på remissen som går ut i februari. Då kan vi vara eniga eller åtminstone uppträda med större styrka när beslut ska tas i Stockholm.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons