Annons
Nyheter

Ystad en av de dyraste kommunerna i Skåne

Trelleborg och Ystad ligger i topp på listan över de dyraste kommunerna i Skåne. Kommunerna placerar sig på andra respektive tredje plats när gäller avgifter för värme, vatten, avlopp, el och renhållning.
Nyheter • Publicerad 28 november 2008
Arkivbild: Bass Nilsson
Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

- Det är framför allt när det gäller fjärrvärmen som vi sticker ut. Men totalt sett ligger vi under rikssnittet i kostnader, säger Thomas Lantz (m), kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Det är intresseorganisationen, Fastighetsägarna, som sammanställt de kommunala taxor för värme, varmvatten, vatten, avlopp, el och renhållning. Genomgången placerar Ystad och Trelleborg på de föga smickrande placeringarna två och tre i kostnadsligan i Skåne. Trelleborgs kommun har genomfört en förhållandevis blygsam höjning sedan 2007. Genomsnittligt har kostnaden stigit med 0,1 procent. Motsvarande prisökning i Ystad ligger på 3,7 procent.

Annons

- Det finns skäl till att det är på det här viset. Vi har gjort stora investeringar och det gör att kostnaderna ökar. På långs sikt betyder det att vi kan hålla tillbaka prisutvecklingen. Långsiktigt tror jag att det är bra för konsumenten, säger Lantz.

Enligt fastighetsägarnas "avgiftsrapport" toppas den skånska listan av Eslöv följt av Ystad och Trelleborg. I Trelleborg och Ystad ligger därmed kostnaden för boendet, räknat per kvadratmeter, på 280 kronor.

I Eslöv utgör därmed de uppräknade tjänsterna 1 715 kronor av månadshyran för en genomsnittlig lägenhet på 70 kvadratmeter. Den mellanskånska kommunen Eslöv är därmed också en av de dyraste i landet. Undersökningen visar också att det framför allt är fjärrvärme- och elpriserna som ligger bakom de stora ökningarna jämfört med 2007. I Skåne ökade exempelvis elpriserna med drygt tio procent förra året.

Vellinge placerar sig på elfte plats av de tolv dyraste kommunerna i Skåne. En plats som kommunen lagt beslag på genom att höja avgifterna med 7,6 procent på ett år. Kommunen är därmed också den ort i Skåne som gjort de kraftigaste avgiftshöjningarna av de 12 topplacerade större skånska kommunerna. Trots att höjningen är den kraftigaste i Skåne ligger kommunen fortfarande lågt i ett riksperspektiv. När trelleborgarna tvingas betala 280 kronor per kvadratmeter klarar sig invånarna i grannkommunen undan med drygt 244 kronor.

Vellinge kommun har dock aviserat att man höjer taxorna för sophämtning under 2009. Kommunen är före den höjda sopavgiften Sveriges 26:e billigaste kommun när det gäller värme, varmvatten, vatten, avlopp, el och renhållning.

Allehanda har förgäves sökt Lars-Ingvar Ljungman (m), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, för en kommentar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons