Annons
Nyheter

Gryningspyromanen på fri fot

Gryningspyromanen häktas inte. Det föreligger enligt Ystads tingsrätt inte sannolika skäl för häktning.
– Det var fullständigt väntat, säger 46-åringens advokat Matts Johnsson.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010
Utredare Dan Granvik (i förgrunden) belv förvånad över att gryningspyromanen släpptes.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Den så kallade gryningspyromanen var klädd i häktets blå tröja och gröna byxor när han fördes in till tingsrättens sal tre strax efter klockan 13 på fredagen. 46-åringen gav ett lugnt intryck och tittade flera gånger mot åhörarna. Han begärde via sin advokat Matts Johnsson att förhandlingen skulle hållas inför öppna dörrar. Men chefsåklagare Tommy Clevenhult yrkade på stängda dörrar och hänvisade till utredningstekniska skäl. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

Efter cirka en halvtimmes överläggning kom beslutet att gryningspyromanen sätts på fri fot. Åklagaren hade begärt att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand i Skivarp i onsdags. Men tingsrätten menade att det inte fanns sannolika skäl för att hålla 46-åringen kvar i häktet.

Annons

– Det här var fullständigt väntat. Jag har sagt det tidigare att polis och åklagare kokat soppa på en spik. Nu hade de inte ens spiken. Det var helt uppenbart att det inte fanns tillräckliga bevis för att häkta honom, säger advokat Matts Johnsson.

– Det här borde inte ens ha gått till häktningsförhandling. Jag är mycket kritisk till hur det här har hanterats.

Länskrminalens utredare Dan Granvik var på plats under förhandlingen. Han var förvånad över tingsrättens beslut.

– Vi känner till hans beteendemönster och därför blev jag lite förvånad att tingsrätten valde att släppa tyglarna.

Gryningspyromanen är fortfarande polisens huvudmisstänkte.

– Vi har säkrat spår som binder 46-åringen till brottet. Vilka de är kan jag inte gå in på.

Granvik menar också att beslutet försvårar den fortsatta utredningen.

– Vi har inte hört alla vittnen än och det finns en risk att man känner rädsla inför att berätta vad man sett om den person man tänker prata om är på fri fot.

Polisen har tidigare efterlyst tips om en röd damcykel som ska ha stulits i samband med branden. Nu vill man också veta om någon blivit bestulen på ett gravljus.

– Gravljuset är ett av fynden som gjorts, det hittades en bit bort från brandplatsen.

Annons

46-åringen stod fram till branden i Skivarp under ständig polisbevakning. Dan Granvik vet inte hur den fortsatta tillsynen kommer att se ut, men konstaterar att det finns gott om poliser i närområdet som står till förfogande.

– Jag vill inte sprida oro bland allmänheten genom att säga att risken för nya bränder nu ökar. Men jag tycker att folk ska vara extra uppmärksamma.

Carl Johan Engvall
Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons