Annons

Abbekås strand rensad från skräp

Flaskor, fisknät, papper, järnskrot och smuggelciggaretter. Det var blandad kompott när Abbekås byalag anordnade städdag på stranden i dag.
Skurup • Publicerad 11 maj 2003
BILD: JAN-OLLE PERSSON
BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

Bortåt 20 personer hade hörsammat uppmaningen att hjälpa till för att hålla området närmast vattnet rent. En bra siffra anser byalagets ordförande Siv Köhlmark. Intrycket hos de flesta var att det i år var mindre skräp än vanligt. - Jag har varit med i tre år och aldrig har det varit så här lite förut. Men det kan vara vattnet som tagit det med sig ut, säger Bengt Frick som tillsammans med Kerstin Arvidsson, Sylve Söderström och Claes Erikson rensade stranden från hamnen till Haken. Sylve Söderström påpekar att det också kan vara så att en del fastighetsägare själva städar för att hålla området fritt från skräp. Under promenaden längs vattenbrynet stöter patrullen på de mest varierande föremål. En del rep sitter ordentligt fast och de får kämpa för att få loss dem. Undantaget de mindre föremålen påträffar de också vad som troligen varit underredet till en stol och trädgårdsavfall. Allt läggs upp vid vägen där det senare samlas upp med hjälp av bil och släpvagn. Ett vanligt fynd är fyllda ciggarettpaket. Alla är av samma märke och Bengt Frick tror att det rör sig om smuggelgods som flutit i land. Förutom det som ligger på stranden försöker han också komma åt det skräp som guppar i vattenbrynet. Städningen brukar ta omkring två timmar och resultera i någonstans mellan sju och åtta kubikmeter bråte. Allt samlas i en container på hamnplan vilken brukar bli i det närmaste helt full. Bengt Frick påpekar att det är viktigt att byalaget stöttar kommunen och visar att de kan ta egna initiativ. Förhållandet får inte bara vara det omvända.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons