Annons

Alla bussarna går mellan 07.39 och 07.54

Tre bussar in till tätorten på en kvart. Det kan låta som rusningstrafiken i Stockholm men handlar om avgångarna från Janstorp till Skurup. Däremot går det ingen tidigare på morgonen, vilket omöjliggör för janstorpsbor att pendla kollektivt till skolor och jobb i Ystad eller Malmö.
Skurup • Publicerad 7 februari 2002

Som det är nu går det tre turer in till pågatågsstationen under 15 minuter på morgonen. Klockan 7.39 avgår linje 309 som kommer från Veberöd. Nio minuter senare, 7.48, passerar ringlinjen 306 och bara sex minuter därefter, 7.54, kommer en ny tur med linje 309. Däremot har den riktigt tidiga avgången in till Skurup dragits in. Något som gör att de som bor i Janstorp och i omgivningen själva får ordna transport in till tätorten för att komma med tidiga pågatåg till Ystad eller Malmö. Lisbeth Gjöl Johannessen bor i Janstorp och hon tvingas nu köra sin son till tåget för att han ska hinna i tid till gymnasiet. - Det går inte att låta honom cykla på väg 102 på vintern när det är så mörkt. Dels syns han sämre, dels kör många så fort på sträckan. Hon säger att det är flera familjer i trakten som har samma problem. Till och med lär någon ha fått flytta då det inte gick att ordna transporter med kollektivtrafiken. - Det här är ett jätteproblem men ingen gör någonting. Avdelningschef Bengt Hagberg på kommunen känner inte till detaljerna när det gäller linje 309, som drivs av Skånetrafiken, men vet att Skurups kommun inte längre betalar för att det ska gå fler turer än vad som ingår i Skånetrafikens basstandard. Han hänvisar till att det var så få som utnyttjade linjen. Lisbeth Gjöl Johannessen säger att det genomfördes en undersökning i juli om hur många som reste. Men hon anser att resultatet inte blev rättvist eftersom många hade semester under den perioden. Håkan Ericsson är trafikplanerare på Skånetrafiken och arbetar bland annat med linje 309. Han har nyligen tagit över linjen och känner inte till dess historia. Men efter att ha tittat på turlistan tycker han själv att den förefaller märklig. - Spontant så ser det ut som om avgångarna ligger väldigt tätt. Han förklarar tiderna med att linje 309 ska passa med en anslutande buss i Veberöd och att en tur är lagd med tanke på att de som går på lantbruksskolan ska kunna ta sig dit till klockan åtta. - Dessutom var avsikten att linje 309 skulle parera med tågen i Skurup. Men eftersom pågatågen har ändrat sina tider så gör den inte det längre. Håkan Ericsson lovar att han ska se över problematiken till den kommande turlistan som börjar gälla i juni. Gemensamt för alla avgångar på morgonen på både linje 306 och 309 är att de måste förbeställas.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons