GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisen: Allt fler ungdomar beväpnar sig – rekordmånga knivar beslagtagna

En oroväckande stor mängd unga i Skurup väljer att beväpna sig. Kommunpolis Sara Schön uppmanar nu föräldrar att kontrollera sina barn.
– Vi märker en tydlig ökning, och kommer fortsätta att kontrollera unga efter knivar, säger hon.
Skurup • Publicerad 9 januari 2019

– Vi har beslagtagit ovanligt många knivar nu under jullovet. Det är en oroväckande utveckling. Jag vill uppmana föräldrar att kontrollera sina ungdomar innan de går ut på kvällarna. Det är inte tillåtet att bära kniv på allmän plats, om man inte har särskilda skäl som att man är hantverkare till exempel. Men för ungdomar finns det aldrig några sådana skäl, betonar Sara Schön.

Det är inte heller tillåtet att ha knivar liggande i bilen som man eventuellt åker runt med.

Ökningen innebär att polisen nu under den senaste månaden hittar knivar bland ungdomar som inte befinner sig i den ”förväntade kretsen”, hos tonåringar som inte beväpnat sig tidigare.

– Känner man sig verkligen så otrygg som 14-åring att man måste beväpna sig med kniv så ska man inte vara ute på byn alls, säger Sara Schön.

Foto: Frida Eriksson

Men väljer många inte att bära kniv för att försöka inge respekt?

– Så är det kanske, men då är det extra viktigt att man som föräldrar pratar med sina barn och förklarar vilka konsekvenserna kan bli. Dels kan man bli dömd för brott, dels kan det få ödesdigra följder om man skulle hamna i bråk.

Sara Schön betonar att man från polisens sida nu är extra vaksam på problemet och kommer att fortsätta kontrollera tonåringar efter knivar. Speciellt de unga som blivit tagna i samma ärende tidigare.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här utvecklingen och på att så många ungdomar verkar känna ett behov av att skydda sig med hjälp av vapen. Som förälder måste man ta diskussionen med sina barn och förklara att det faktiskt inte bara kan innebära en stor fara för någon annan om man har kniv med sig ut på byn, utan även för en själv.

Annika ThunellSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.