Annons

Analys av Abbekåsmiljö

Hur värdefull är terrängen öster om Kalmarvägen? Ska den finnas kvar som strövområde eller är det lämpligt för nya villor? Det är några frågor som en landskapsanalys av området kan ge svar på.
Skurup • Publicerad 8 mars 2004
BILD: SPRISSE NILSSON
BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Stadsarkitekt Robert Werner säger att det troligen också kommer att genomföras en sådan innan kommunen bestämmer sig för vilket håll Abbekås lämpligast exploateras på. - Det handlar om att ta reda på vilken växtlighet som finns och om landskapet tål en bebyggelse. Området direkt öster om Kalmarvägen, på den norra sidan av kustvägen, är ett av två som diskuteras när det gäller utbyggnaden av Abbekås. Det andra ligger runt vägen mot Skivarp. Där tror Robert Werner dock inte att det är aktuellt att göra en motsvarande analys eftersom det till största delen utgörs av odlad mark. Åtminstone behöver man inte anlita ett specialistföretag vilket blir fallet vid Kalmarvägen om ärendet går så långt. När det gäller den östra delen av byn har Abbekåsbor hört av sig till kommunen och påpekat att det används som strövområde. - Boende utnyttjar det både till att rasta hundar i och för friluftsliv. Därför vill de värna området från ny byggnation. Nu är det långt ifrån klart åt vilket väderstreck Abbekås ska växa. Planeringen utgår emellertid från det arbete som leddes av byalaget och där invånarna själva kom fram till att byn bör växa med cirka tio fastigheter om året.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons