Annons

Anhängare till vindkraft bildar aktionsgrupp

Nu bildar även anhängarna till vindkraft längs med sydkusten en aktionsgrupp för att bredda vad som uppfattas som ensidig debatt.
Skurup • Publicerad 16 juli 2002

Nu har även de som är positiva till vindkraftverk utanför sydkusten organiserat sig. Ambitionen är att bryta den ensidiga debatt som de anser att motståndarna för. - Vi vill att diskussionen ska handla om energipolitik och inte i så stor utsträckning om verken kommer att störa utsikten, säger initiativtagaren Erik Renfors. Tillsammans med ytterligare tre personer har han nu bildat en interimsstyrelse. Erik Renfors är också socialdemokratisk politiker och innehar bland annat uppdraget som ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Interimsstyrelsens sammansättning är dock partiöverskridande. De andra tre är Einar Persson, Roland Persson och Sven Eric Hansson. Einar Persson har representerat miljöpartiet i många år men hoppade inför höstens val av och gick i stället med i kristdemokraterna. Hans klara ställningstagande för vindkraften gjorde dock att han inte återfinns på kd:s valsedel. Roland Persson och Sven Eric Hansson har båda representerat centern. Erik Renfors är kritisk till att debatten om vindkraft till havs utanför Skurups kust i så liten grad fokuserat på sakfrågan. Något han skyller på motståndarna. - På mötet i Folkets park i januari blev det aldrig någon sakdiskussion. I stället koncentrerades debatten på om mötet skulle kallas samråd eller inte och på varför ett utländskt företag som Airicole ska få utnyttja svenska vatten. När det gäller att möta motståndarna, aktionsgruppen Rädda sydkusten, i en debatt inför folkomröstningen så ställer han sig positiv om det blir en diskussion om energiproduktion. Beträffande själva omröstningen så anser han att resultatet ska ha ett visst inflytande på frågans vidare behandling. Men inte allena vara avgörande. - Det är regeringen och inte kommunen som i slutändan ger tillstånd. Men om det blir en klar majoritet som säger ja eller nej så ska det finnas med som ett argument. Än så länge har gruppen inget namn men Erik Renfors har föreslagit Skurups aktionsgrupp för uthållig energi.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons