Annons

Återigen lyfte Mårten gåskarl med Nils

Skurup • Publicerad 28 juni 2006
Innan föreställningen kan börja görs några sista små justeringar. Här rättar Iréne Winqvist till mössan på katten Katarina Roos.
Innan föreställningen kan börja görs några sista små justeringar. Här rättar Iréne Winqvist till mössan på katten Katarina Roos.Foto: 
Skådespelarna, gammal som ung, samlas i en liten ring och peppar varandra en sista gång bakom scenen innan det är dags att sätta igång.
Skådespelarna, gammal som ung, samlas i en liten ring och peppar varandra en sista gång bakom scenen innan det är dags att sätta igång.Foto: 
John Louw spelar Nils Holgersson innan han förvandlas av tomten. Elias Andersson spelar Nils när han har förvandlats och blivit liten.
John Louw spelar Nils Holgersson innan han förvandlas av tomten. Elias Andersson spelar Nils när han har förvandlats och blivit liten.Foto: 

Så har det då äntligen varit premiär av Nils Holgersson-spelen i Västra Vemmenhög. Trots att regnet hängt i luften hela dagen sprack himlen upp på kvällen och solen lysten inbjudande över den uppbyggda utomhusscenen och publikläktaren mitt i byn. Precis lagom till premiären.

Skådespelarna, som är en blandning av barn, ungdomar och vuxna, har repeterat i flera månader och var alla glada över att premiären äntligen var här.

Annons

- Det ska bli jättekul, men jag är nervös, säger den tioåriga vildgåsen Ebba Andersson innan föreställningen börjat.

Sextonåriga katten, försäljaren och tranan Katarina Roos håller med.

- Det är nervöst men samtidigt kul. Roligast ska bli att få vara på scenen. Det var fullsatt och under hela föreställningen hördes skratt från publiken som njöt av varje scen.

Storken, Smirre räv, harar, kråkor, tranor, tuppar och fåglar. Alla fanns de representerade under föreställningens gång.

- Just nu känns det bra, men man vet ju aldrig hur det kan gå efter pausen. Det kan ju bli kaos, säger regissören och manusförfattaren Iréne Winqvist i pausen. Men efter föreställningen och stående ovationer är hon både lättad och väldigt glad.

- Jag är mest stolt. Det gick riktigt bra. Jag gillar verkligen den här blandningen mellan barn, ungdomar och vuxna. Barnen vågar spela ut, när det ser att de vuxna gör det, säger hon.

Skådespelarna var också nöjda med premiären.

- Nu längtar jag bara till nästa föreställning. Allt flöt på bra hela tiden, säger Mårten gåskarl Kenny Lee.

- Jag var inte så nervös som jag trodde. Men jag såg inte publiken så mycket, det var kanske därför, säger Katarina Roos.

- Jag är inte van vid så mycket publik, men det var kul. Allra roligast var att reta Smirre räv, säger Ebba Andersson och pustar ut efter en riktigt lyckad premiär.

Maria Lovén

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons