Annons

Även Skurup har fått snabb akutbil

Nu har även Skurups räddningsstation fått en första-insats-bil, eller FIP-enhet, som det heter på räddningstjänstsvenska.
Skurup • Publicerad 1 november 2008
De fyra styrkeledarna Teddy Melhedegaard, Rickard Fransson, Herman Cassé och Patrik Axelsson ska köra den nya snabba insatsbilen.BILD: SPRISSE NILSSON
De fyra styrkeledarna Teddy Melhedegaard, Rickard Fransson, Herman Cassé och Patrik Axelsson ska köra den nya snabba insatsbilen.BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Därmed har de fyra större stationerna utanför Ystad fått dessa snabba bilar som ska vara allra först på plats efter ett larm.

Bilen körs av den styrkeledare som har jour. Fordonet ska hänga med vederbörande som en "överrock" och den kommer således att stå parkerad och köra både här och där i Skurup även när inget larm har gått. Det är ju den snabba insatstiden som är A och O.

Annons

På plats är det meningen att styrkeledaren ska försöka stoppa skadeutvecklingen, överblicka situationen, begära resurser från stationen, eller avstyra en större utryckning.

Fordonet, en Volkswagen Caddy, har specialutrustats. Totalkostnaden är cirka 300 000 kronor per bil.

– Men det är pengar som vi snabbt får igen genom att killarna snabbt är på plats och kan överblicka situationen, säger brandinspektör Bengt Möller.

– Bilarna var i standardutförande när vi köpte dem. Sedan har vi utrustat dem bland annat med skåpsinredning, brandsläckare, sjkuvårdsutrustning, GPS och radio, på vår egen verkstad,

För några dagar sedan fick Tomelilla sin FIP-enhet. Tidigare har Sjöbo och Simrishamn på prov kört FIP-enheter, med positivt resultat ska tilläggas.

Erfarenheten visar att FIP-fordonet är snabbast på plats vid ett larm. Tidsvinsten jämfört med att genast larma ut en större styrka är cirka tre minuter. FIP står för övrigt för Första Insats Person. Skurupskåren är, precis som Tomelilla, Sjöbo och Simrishamnskårerna, deltidsbrandkårerer .

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons