Annons

Behov av renovering kartläggs

Behovet av att rusta upp och renovera Mackelanskolan ska nu kartläggas. Tjänstemännen inom Skurups kommun och hos det kommunala fastighetsbolaget är igång med arbetet.
Skurup • Publicerad 6 juni 2014
Underhållet av Mackleanskolan är kraftigt eftersatt. Tidigast 2015 kan renoveringen av skollokalerna stå klara.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Vi måste göra en helhetsbedömning av fastigheten som hus betraktat. Sen måste vi ha klart för oss vad som krävs innehållsmässigt för att få moderna och pedagogiska lokaler.

– Därefter kan vi säga till politikerna vad det kommer att kosta, säger Mats Bååth, chef för skol och utbildningsförvaltningen.

Annons

Det är sedan länge känt att skolan har ett stort behov av anpassning och renovering.

Flera av kommunens skolor är i behov av renovering. Högst upp på prioriteringslistan står dock Mackelanskolan.

Läcker regn

Förutom ett eftersatt underhåll har skolan problem med regn som läcker in genom taket. Skolan har också haft stora problem med ventilationen och en rivning av en byggnad har diskuterats.

Kostnaden för att skapa en bättre arbetsmiljö för lärare och elever på skolan är inte fastställd, men Mats Bååth har tidigare uppskattat att investeringen går loss på mångmiljonbelopp.

Skolans olika behov har utretts i omgångar. Så sent som i slutet av maj i år presenterade förvaltaren ISS ett besiktningsprotokoll av ventilationen på skolan.

Protokollet innehåller flera noteringar om dåligt luftflöde, dragskåp utan utsugning, en hög ljudnivå på systemet och i vissa fall också svårigheter att komma åt delar av ventilationssystemet för inspektion.

Svenskan

Samtidigt förbereds en flytt av Nils Holgersson entreprenörcentrum (NHEC) från Västergatan 44 till Nils Holgerssongymnasiet. Huvuddelen ska flyttas under sommaren. Däremot stannar Svenska för invandrare kvar ytterligare en termin innan flytten till gymnasieskolan genomförs.

Flytten motiveras bland annat med samordningsfördelar genom att flera av gymnasieskolans lärare har kompetens att undervisa på den nivå som entreprenörseleverna befinner sig på.

Annons

– Vi har en skolledning som är ansvarig för de båda utbildningarna och det är svårt att ha det utspritt. Flytten gör att verksamheten finns närmare arbetsledningen. Det finns plats på gymnasiet och vi optimerar resursutnyttjandet på det här viset, säger Bååth.

Ekonomin

Flytten får ekonomiska konsekvenser genom att kostnaderna omfördelas och påverkar på så viss de olika budgetramarna.

De tomma lokalerna på Västergatan är dock tänkta att fyllas med annan verksamhet.

Bland annat ska de fungera som evakueringslokaler när upprustningen av skolorna sätter i gång.

Genom att lokalerna på Nils Holgerssongymnasiet kan utnyttjas bättre minskar kostnaderna för skolan, något som innebär att det väntade budgetunderskottet balanseras.

Detta i sin tur förväntas leda till sänkta elevavgifter för studerande på naturbruksprogrammet från och med nästa år.

– När hyreskostnaderna går ner för gymnasiedelen så behöver vi ju inte ta ut lika stor lokalkostnad. På sikt kan vi alltså sänka elevpriset så att vi inte tar ut ett överpris, säger Bååth.

Under 2015

I den bästa av världar var renoveringen av Mackelanskolan tänkt att påbörjas i slutet av det här året.

Förhoppningen tycks dock komma på skam. Sannolikt kommer arbetet med renoveringen inte igång förrän 2015.

Maria Sällberg
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons