Annons

Berest man i köksdomänerna

Efter att ha levt och arbetat för en lyxig hotellkedja i Afrika i flera decennier, valde Kenneth Persson Skurup som arbetsplats. ”Jag är stolt över att arbeta här. Skurup har ett jäkla driv. Det är en väldigt framåt kommun”, säger han.
Kenneth Persson
Skurup • Publicerad 4 oktober 2017
Kökschef Kennerth Persson basar för Restaurang Rutger som serverar mat till två skolor och två förskolor samt till flera äldreboenden i kommunen. Totalt tillagar de omkring 1200 måltider varje dag.
Kökschef Kennerth Persson basar för Restaurang Rutger som serverar mat till två skolor och två förskolor samt till flera äldreboenden i kommunen. Totalt tillagar de omkring 1200 måltider varje dag.

Skurups kökschef Kenneth Persson har tidigare bland annat arbetat i Rwanda, Etiopien, Libyen, Gambia och Zanzibar. Han berättar dråpliga och dramatiska historier om sin tid i olika länder: om hur han gick en golfrunda med Hillary Clinton och tidigare amerikanska utrikesministern Madeleine Albright i Gambia, om samtal med förre FN-chefen Kofi Annan som han tycker är väldigt sympatisk, och om hur han flera gånger har träffat och diskuterat hotell- och turismsatsningar med Libyens tidigare ledare Muammar Khadaffi och hans son.

Han berättar med stark inlevelse om den dramatiska tiden i Rwanda under inbördeskriget 1994. Om hur han och övrig personal på hotellet var fast i flera månader innan de kunde lotsas ut ur landet med hjälp av amerikansk militär. Händelserna på just det lyxhotellet ska senare komma att skildras i den kända filmen ”Hotell Rwanda”.

Annons

– Jag är inte med i filmen, skattar Kenneth Persson. Men filmen bygger på det som hände på just det hotellet.

– Vi var på plats för att Starwood Hotels, som äger många hotellkedjor i världen och som jag arbetade för, ville etablera sig i Rwanda. När alla andra lämnade på grund av oroligheterna gjorde de tvärtom. Och det gick till en början bra. Hotellet var fullsmockat, all ambassad- och FN-personal var ju där till exempel. Men vi kunde inte ta oss därifrån sedan och det är klart att man var rädd. Förfärliga saker hände i Rwanda.

Att sedan bli kökschef i en mindre kommun i Sverige, är inte det... tråkigt?

– Nej! Inte alls. Jag har varit här i tre år nu och trivs oerhört bra. Och köksarbete är köksarbete oavsett var man är. Det är inte så annorlunda i ett hotellkök jämfört med här. Här har jag också förmånen att få laga mat till människor i alla åldrar, från lilla Lisa 1 år i förskolan till Anna-Lisa 99 år på äldreboendet. Det är speciellt och det förekommer sällan i hotellkök.

När familjen återvände till Sverige för en handfull år sedan arbetade Kenneth Persson först för Scandic Hotell. Men sedan valde han att lämna hotellbranschen.

– Vår lilla prinsessa, tre år, fick mig att tänka om. Jag har varit en dålig pappa till mina äldre barn. Arbetar man i hotellkök så handlar det om arbete på kvällar och helger. Man jobbar för övrigt jämt. Jag ville ha tid med vår dotter och det får jag nu. Mycket tid. Jag är faktiskt en väldigt bra pappa nu.

Han har fem barn varav två är bonusbarn från ett tidigare äktenskap. Övriga tre barn har han med sin hustru som är från Etiopien.

Två av sönerna spelar fotboll på hög nivå i IFK Simrishamn, de heter Carl Persson och Paboy Camara.

– De är väldigt duktiga spelare och jag och vår lilla prinsessa går ofta på match och tittar på dem. Men de har olika efternamn och folk vet ofta inte att de är bröder.

Han har många tankar och idéer om maten Restaurang Rutger serverar, och om hur serveringen kan utvecklas.

Annons

– Man får ta till en del knep särskilt när det gäller barnen, men det är inte svårt. Ofta handlar det om att presentera maten på ett coolt sätt. En annan grej är att vi låter dem provsmaka i matsalen. Det ligger plastskedar framme som de kan ta. Det är väldigt bra för då tar de bara av mat de vet att de kommer att äta upp och vi slipper slänga mat.

Kenneth Persson
Kenneth Persson

”Här har jag förmånen att få laga mat till människor i alla åldrar, från lilla Lisa 1 år i förskolan till Anna-Lisa 99 år på äldreboendet.”

Kökschef i Skurup

Fakta

Kenneth Persson

Gör: Kökschef i Skurups kommun.

Bakgrund: Började som kockelev på Hotell Continental och Ystad Saltsjöbaden, har sedan arbetat på hotell i Afrika. I många år var Gambia bas för familjen medan Kenneth var i väg och arbetade i olika länder, ibland som restaurangchef, ibland som uppbyggnadsansvarig för nya hotell.

Bor: I Ystad.

Familj: Hustru och fem barn.

Katarina MelvingerSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons