Annons

Borgerlig oenighet om maxtaxan

Risk eller vinst? Det var frågan när kommunfullmäktige i måndags kväll skulle besluta om barn- och utbildningsnämnden var i behov av ytterligare 245 000 kronor för att täcka kostnaderna för maxtaxan.
Skurup • Publicerad 5 februari 2002

Nämnden hade begärt mer pengar än de redan fått. Detta för att kompensera de privata förskolorna för minskade intäkter till följd av maxtaxan. Centern, som hela tiden varit negativ till det nya systemet, hävdade att nämnden var i behov av ytterligare ekonomiskt bidrag då det annars förelåg en risk att pengarna inte skulle räcka till. Mot dem argumenterade Torbjörn Thorsson (s) och Kent Olsson (m). - Som det ser ut så är Skurup en vinnarkommun. Det statsbidrag som ges baseras på kommunernas ökade kostnader i snitt vilket får till följd att vissa orter tjänar och andra kan förlora, ansåg Torbjörn Thorsson. Hela det bidrag på 200 000 kronor som staten gett Skurup som kompensation för maxtaxan har tillfallit barn- och utbildningsnämnden. Lika övertygad om att Skurup vid årets slut ska stå som en vinnare var dock inte centerns representanter. Både Göran Pettersson och Arne Andersson ville höja en varningsflagg. - Det är kommunfullmäktige som beslutat att införa maxtaxa i Skurup. Inte regeringen eller barn- och utbildningsnämnden. Därför bör fullmäktige också ta sitt ansvar och ge nämnden ett extra bidrag om de anser att det behövs, påpekade Göran Pettersson. Mot bakgrund av att antalet timmar inom barnomsorgen ökat i andra kommuner efter införandet av maxtaxa vid nyår ansåg Göran Pettersson också att det är rimligt att tänka sig samma utveckling i Skurup. Arne Andersson såg en fara i att detta kan leda till sämre förhållanden för barnen. - Det finns en risk för kvalitetssänkning inom barnomsorgen. Torbjörn Thorsson medgav att ökningen av antalet timmar är en osäkerhetsfaktor men att han tydligt påpekade när fullmäktige tog beslut om maxtaxan att det inte kunde bli tal om att tillföra mer pengar. Även Kent Olsson betonade att fullmäktige tvingas leva med de beslut som redan är fattade. Han underströk också att det hela tiden förts en dialog med barn- och utbildningsnämnden i frågan. Nämndens ordförande, Sylve Qvillberg (s), äntrade till sist talarstolen för att förklara varför de begär mer bidrag. - Att den här begäran gick igenom var ett rent misstag från min sida. Jag glömde yrka avslag på nämndens möte. Fullmäktige beslöt att inte ge nämnden de 245|000 kronorna. Centern reserverade sig mot beslutet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons