Annons

Buller på skolor nu under kontroll

De bullriga miljöerna på Macklean- och Östergårdsskolan är nu under kontroll.
Skurup • Publicerad 27 juni 2006

Det menar i alla fall Arbetsmiljöverket i Malmö som nu avslutar ärendena på de båda skolorna.

Det var tidigare i år som verket riktade kritik mot Östergårdsskolan och Mackleanskolan får att de inte undersökt bullernivåerna. Och efter en inspektion konstaterade myndigheten att det kunde finnas risker för skadligt buller på skolorna.

Annons

– Vi har gjort bullermätningar, berättar rektorn på Östergårdsskolan Marie Eklund. Och skyddsingenjören har gjort en plan för hur bullret ska minska som Arbetsmiljöverket var nöjt med.

Både i slöjdsalen och i matsalen låg bullret under gränsvärdena.

– Där var det bättre än vad vi förväntat oss, säger Marie Eklund.

Nu ska man dock vidta flera åtgärder för att få ned ljudnivåerna. I matsalen funderar man på att sätta mjuka tassar under stolarna och få in mer textilier som dämpar ljudet.

Även på fritidshemmet var ljudet högt. Där ska man lägga in fler tygdukar och kanske inte förvara lego i hårda plastbackar.

– Värst var det dock i idrottssalen, säger Marie Eklund. Där var ljudnivåerna höga. Lärarna ska få hörselskydd och vi ska försöka få ned de höga nivåerna.

Även på Mackleanskolan var det bullrigt. Där har man också gjort flera bullermätningar och ska göra den sista nu i augusti.

– Här är det bra nu, säger rektorn Agneta Olander. Det har inte behövts göra några större åtgärder heller för att dämpa bullret.

I en musiksal var ljudnivåerna lite höga men där har man vidtagit åtgärder som har sänkt ljudet.

Det var under vecka fem som Arbetsmiljöverket gjorde inspektioner på 500 skolor runt om i landet. Och sedan slog larm om bullriga miljöer på skolorna.

Annons

På Arbetsmiljöverket är man dock medveten om att det kan vara svårt att begränsa buller i skolor.

– Särskilt i äldre byggnader, sade Eva Karsten till YA tidigare i år.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons