Annons

Cykelvanorna ska kartläggas

Skurup tillhör inte de skånska kommuner där cykelåkandet ligger i topp. Det är en av anledningarna till att kommunen nu ingår i Region Skånes kartläggning av hur, när och var skåningarna cyklar.
Skurup • Publicerad 8 juni 2014
Skurupscyklisternas ska kartläggas. Skurup är en av fem pilotkommunerna i Region Skånes cykelprojekt.
Skurupscyklisternas ska kartläggas. Skurup är en av fem pilotkommunerna i Region Skånes cykelprojekt.Foto: 

– Jag tror att Skurup tillfrågades eftersom man sett att det inte är så många som cyklar här. Samtidigt ville regionen titta på hur det ser ut i typiska landsortskommuner som kanske inte har en speciellt utvecklad cykelkultur, säger Katarina Wahlman, planarkitekt på Skurups kommun.

Det är efter att Region Skåne frågat ett antal landsortskommuner om de ville ingå i kartläggningen som Skurups kommun nappade på idén. Kartläggningen om hur, var och när Skurupsborna använder sin cykel kommer också att ligga till grund för kommunens egen utbyggnad.

Annons

5 procent

– Vi får ju på så sätt hjälp med vårt fortsatta arbete med cykelnätet. Vår senaste resevaneundersökning är från 2007 och den visar att 5 procent av alla resor i kommunen sker på cykel. Vi har byggt ut cykelbanorna och jag tror att den siffran är högre i dag, säger Katarina Wahlman.

Prioriterat

Även utan färsk statistik på Skurupsbornas cykelvanor har politikerna i Skurup velat prioritera en utbyggnad av cykelnätet i kommunen. Närmast på programmet står fyra sträckor. Listan toppas av en utbyggd cykelväg från centralorten till Svaneholms slott, därefter ligger förbindelsen mellan Skurup–Janstorp, Skurup–Rydsgård och Skurup–Skivarp–Abbekås. I planerna ingår också att förbättra det redan existerande gång- och cykelnätet som finns i centralorten.

– Det är en del av vårt hållbarhetsarbete. Det finns också i våra miljömål att möjliggöra transportsätt som innebär att man inte enbart är hänvisad till bilen, säger Katarina Wahlman.

Förutom Skurup är tanken att bland andra Sjöbo och Bromölla ska ingå i projektet. För underlagets skulle vill regionen dock ha fem pilotkommuner i studien. Resultatet är tänkt att presenteras någon gång under hösten i år. Förhoppningen är att kommuner som inte kommit speciellt långt ska kunna se hur andra kommuner har gjort för att stimulera cykelåkandet.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons