Annons

Cyklar 200 mil till semestern: ”Bättre än charter”

Under sommarsemestern längtar många efter en resa till värmen. För Filip Lundahl från Skivarp, och hans två kompisar, lockade Montenegro. Men istället för att flyga dit satte de sig på cykeln.
– Det första dagarna gjorde det lite ont i rumpan, säger Filip Lundahl.
Skivarp • Publicerad 20 juli 2019
Andi Kovacevic, Kim Overgaard och Filip Lundahl satte sig på båten i Trelleborg den 30 juni och förväntas cykla in i Montenegro om mindre än två veckor.
Andi Kovacevic, Kim Overgaard och Filip Lundahl satte sig på båten i Trelleborg den 30 juni och förväntas cykla in i Montenegro om mindre än två veckor.Foto: Privat bild

De har gått drygt två veckor sedan Filip Lundahl, Andi Kovacevic och Kim Overgaard tog färjan från Trelleborg till Rostock för att påbörja cykelresan till Montenegro. Med 120 mil i benen återstår nu 85 mil innan de når sin slutdestination.

– Än så länge har det gått oväntat bra, säger Filip Lundahl.

Andi Kovacevic (t.v) har gjort liknande cykelresor tidigare. För Filip Lundahl är det första gången.
Andi Kovacevic (t.v) har gjort liknande cykelresor tidigare. För Filip Lundahl är det första gången.Foto: Privat bild
Annons

Andi Kovacevic´s familj har ett sommarhus i Montenegro och vännerna har pratat om att åka dit många gånger. I våras kläcktes idén om att skulle cykla istället för att flyga. Då ägde Filip Lundahl och Kim Overgaard inte ens några cyklar.

– Vi köpte varsin cykel i början av sommaren och hann väl trampa fem-sex mil på dem innan vi gav oss iväg, säger Filip Lundahl.

De första dagarna kändes cyklingen ordentligt i kroppen. Både i ben, knän och rumpa.

– Jag hade mest problem i början, säger Kim Overgaard. Framförallt gjorde det väldigt ont i rumpan men efter en sadel-investering har det funkat bättre.

Nu befinner sig vännerna vid Balatonsjön i sydvästra Ungern. De har avverkat Tyskland, Tjeckien och Slovakien. I Tyskland var vägarna platta och de rullade på bra men i Tjeckien blev det mer backar och sämre standard på vägarna.

– Efter Tyskland har vi fått cykla en del på landsvägar och motorvägar. De kan kännas läskigt ibland eftersom bilisterna inte visar så mycket hänsyn, säger Filip Lundahl.

Efter Tyskland och Tjeckien avverkades Slovakien.
Efter Tyskland och Tjeckien avverkades Slovakien.Foto: Privat bild

Varje dag avverkas cirka tio mil och 12-13 timmar på sadeln. På kvällarna tar de in på vandrarhem eller guest houses som de bokar längst vägen. Att umgås dygnet runt har fungerat bra men ibland blir de förstås trötta på varandra.

– Då går alla på varsitt håll och lyssnar på en podcast, säger Andi Kovacevic.

Det är också Andi Kovacevic som har mest erfarenhet av att cykla längre sträckor.

– Min pappa introducerade mig för racercykling för tre år sedan. Samma år cyklade jag själv till Berlin på åtta dagar och året efter tog jag med en kompis till Baltikum, säger han.

Annons

Och den här gången är det Filip Lundahl och Kim Overgaards tur att uppleva äventyret. För det är så vännerna beskriver det. Ett fantastisk äventyr som är mycket bättre än att åka på charterresa.

– Vi har fått sett så fina ställen, mindre byar och städer, som vi aldrig skulle fått se om vi inte cyklade, säger Kim Overgaard.

På frågan om vilken plats som varit finast hittills kommer ett enigt svar – floden Elbe mot Prag.

Vägen längst floden Elbe som de följde på väg mot Prag, har varit den finaste kulissen än så länge, säger cykelvännerna.
Vägen längst floden Elbe som de följde på väg mot Prag, har varit den finaste kulissen än så länge, säger cykelvännerna.Foto: Privat bild

Nu väntar ytterligare 85 mils cykling innan de når sitt mål i Montenegro. Där ska de bada och vila upp sig innan de tar flyger hem till Skåne igen.

– Jag tipsar verkligen alla att göra en sådan här semester. Man får se fantastisk natur och skapa fina minnen tillsammans, säger Andi Kovacevic.

– Och det är bra för både miljön och hälsan, flikar Kim Overgaard in.

Tio mils cykling om dagen kräver sina pauser, som här vid Balatonsjön i Ungern.
Tio mils cykling om dagen kräver sina pauser, som här vid Balatonsjön i Ungern.Foto: Privat bild
Fakta

Populära cykelresmål

1. Italien

2. Österrike

3. Spanien

4. Portugal

Fakta

Fem tips när du cyklar i varma temperaturer

1. Huvudbonad och solglasögon

För att undvika värmeslag och bespara kroppen onödig stress från solens hetta.

2. Solskydd

Uppmärksamma i synnerhet utsatta områden som näsa, öron, nacke och vader.

3. Lämplig klädsel

Använd ljusa kläder som reflekterar solljuset och som är tillverkade i särskilda, funktionella material som transporterar bort fukt från kroppen till plaggets yta.

4. Drick massor av vatten och vätska

Många cyklister inser inte att de är uttorkade tidigt nog eftersom luftströmmarna tar bort svetten. För att undvika uttorkning rekommenderas rikligt med vatten, frukt-te eller fruktjuice och mineralvatten rikt på natrium, redan innan du börjar cykla.

5. Ta raster

Glöm inte att ta regelbundna raster i skuggan.

Tips från bikesweden.se

Desirée PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons