Annons

Dålig arbetsmiljö kan stänga gästgifveriet

Arbetsmiljön på Svaneholms slottsgästgifveri är inte bra. Personalen tvingas att springa i stentrappor med mat, porslin och glas. Risken att ramla omkull och slå sig anses stor. Blir inte miljön bättre hotas festvåningen och därmed hela gästiset.
Skurup • Publicerad 19 november 2008
Arbetsmiljön i på slottets restaurang är dålig. Personalen tvingas att springa upp och ner i stentrappor med mat och porslin. Arkivbild: Mark Hanlon
Arbetsmiljön i på slottets restaurang är dålig. Personalen tvingas att springa upp och ner i stentrappor med mat och porslin. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

Arbetsmiljöverket ser allvarligt på saken. Och förbättras inte miljön kan festvåningen på andra våningen komma att stängas.

- Det skulle vara förödande och riskera att hela restaurangen får läggas ner, säger Boo Lilje ordförande i Svaneholms slott andelsförening.

Annons

Han tror dock att det ska gå att lösa med en varuhiss i trapphuset eller ett nytt diskrum på andra våningen Den gamla stentrappan upp till festvåningen är stor och bredd.

När mat och andra tunga bördor bärs upp måste personalen ibland hålla i sig med en hand vilket gör det svårt att balansera det som bärs upp.

Arbetsmiljöverket som besökt slottet vill nu att man förbättrar miljön. Allt för att minska fallrisken, och risken för bränn- och skärskador.

- Vi tar saken på allvar och vill visa arbetsmiljöverket att vi gör något, säger Boo Lilje.

Andelsföreningen har skrivit till länsstyrelsen och väckt frågan där eftersom slottet är en mycket värdefull byggnad och sedan länge förklarad som byggnadsminne. Vilket innebär att man får vara extra försiktig vid eventuella ändringar av slottet. De måste dessutom måste godkännas av länsstyrelsen först.

På länsstyrelsen har man ännu inte hunnit titta på frågan. Allra helst vill andelsföreningen att en varuhiss installeras.

- Det vore det bästa, säger Boo Lilje. Omkring 85 000 kronor kostar en hiss, ett diskrum är lite billigare.

Med en hiss slipper man allt spring i trappan. Med ett diskrum måste mat och dryck fortfarande bäras upp från köket i bottenplan.

- Det finns plats i trapphuset för en varuhiss, säger Boo Lilje.

Hur en eventuell hiss ska bekostas vet inte andelsföreningen. I dag har föreningen lite ansträngd ekonomi så man är tvungen att vända på slantarna ett par gånger.

Annons

- Vi hoppas på stöd utifrån, säger Boo Lilje.

Restaurangen på Svaneholm har funnits sedan länge och betyder mycket för slottsmiljön. För lokalhyran kan man driva och underhålla slottet.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons